пʼятниця, 25 жовтня 2019 р.

Пам’яті нескінченна книга


    День визволення України від нацистських загарбників — свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. Цього дня вшановують пам'ять всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів, у лавах радянської армії або Української повстанської армії.
    Визволення України почалося під час Сталінградської битви (листопад 1942 - лютий 1943), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР. Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 р. Масове ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня - 23 серпня 1943 р.). 28 жовтня 1944 р. територія України була остаточно визволена від загарбників.
     У ході визвольних операцій 1944 р. на Україні загинуло понад 3,5 млн. воїнів! Неоціненну допомогу воїнам надавали радянські партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу.
   Будемо пам’ятати і не забувати! У цей День ми приєднуємося до вшанування всіх, хто забезпечив це звільнення. Добра пам’ять про вас завжди буде жити в наших серцях.


    До Дня визволення України в бібліотеці 13 на відеоурок "Пам'яті нескінченна книга" зібралися представники старшого покоління, які чули розповіді очевидців тих буремних років, згадали і переповіли їх нам. Відеофакти та виставка-інформаційний огляд "Ви перемогли, ми пам'ятаємо", що ми презентували нашим гостям підтверджують жахи лихоліття війни і благають миру в ім'я світлого щасливого майбуття.










Бібліотечні джерела:
Бойко Д. Історія України - К.: Академія, 2001.
Вікопомний подвиг - К., 2006.
Історія України - К.: Альтернативи, 2002.
Історія україни - К.: Алерта, 2013.
Кормич Л. Історія України - К.: Алерта, 2004.
Україна: віхи історії - К.: Мистецтво, 2001.
Україна - Харків: Фоліо, 2007.
Уривалкін О. Історія України - К.: КНТ, 2007.

Немає коментарів:

Дописати коментар