вівторок, 24 березня 2015 р.

"За законами правди, людяності, краси"

   Максим Рильський – один з найбільших поетів України ХХ ст. Його ім’я утвердилось у свідомості багатьох поколінь як ім’я поета-класика, тобто творця таких цінностей, які не втрачають свого значення з часом, зі зміною епох та ідеологій. Справді, все плинне, але вічним є правда, любов і краса, що стали духовною основою творчості Рильського.




  Прикметною рисою лірики М. Рильського є прагнення до гармонії — між особистістю і її навколишнім світом, чуттями й розумом, людиною й природою. 


  Рильський написав тридцять п'ять книжок поезій, найкращі серед яких - "Знак терезів", "Літо", "Україна", "Збір винограду", "Слово про рідну матір", "Троянди й виноград", "Голосіївська осінь" "Зимові записи", "Синя далечінь", чотири книжки ліро-епічних поем, багато перекладів зі слов'янських та західноєвропейських літератур, наукові праці з мовознавства та літературознавства.




   Вшанування пам'яті 
   У 1965 році на честь Максима Рильського було названо вулицю в Києві, на якій він жив і працював (1951-1964рр). Поруч з цією вулицею розташовано Голосіївський парк, у 1964 році також названий на честь видатного поета. У 2003 році біля центрального входу до парку було відкрито пам'ятник поету.

 Використана література:
І. Ільєнко. Жага. Труди і дні М.Рильського: Документальний життєпис. - К.: Дніпро, 1995р;
100 видатних українців. - К.: Видавництво Арій, 2006р;
osvita.ua;
Історія української літератури ХХст. Кн. 1/за ред. В. Г. Дончика. -К., 1993р.

Немає коментарів:

Дописати коментар