четвер, 13 листопада 2014 р.

"Фрідріх Шиллер - видатний німецький поет"

     Йоганн-Крістоф-Фрідріх Шиллер - німецький поет, драматург, філософ, історик.

    У своїй творчості Шиллер висував програму "естетичного виховання" людства. Відроджуючи у своїх творах красу та гармонію мистецтва античності, її політичні ідеали та моральні прагнення, Шиллер протиставляв їх недосконалому, позбавленому краси та духовності світові німецької сучасності. Естетична краса, як вважав Шиллер - це надійна запорука духовного відродження людини, пробудження в ній прагнення до справжнього, вільного і справедливого життя.
    Визнання до Фрідріха Шиллера прийшло в Росії з першою драмою "Розбійники" у 1793 році. Шедеври Шиллера викликали інтерес у російських поетів і прозаїків. Представники різних літературних напрямків інтерпретували твори німецького поета, нагодошуючи на тому, що особливо відповідало ідеям історичного етапу.
      Виняткового значення Шиллер надавав театру, вбачаючи в ньому основний і найбільш дієвий інструмент просвітницького впливу на маси. Упродовж свого творчого шляху Шиллер написав одинадцять драм. Шиллер-драматург зображував життя як боротьбу сильної особистості з ворожими життєвими обставинами.
  Естетичні погляди Шиллера:
  • мистецтво існувало для перебудови життя і щастя людини;
  • шляхом естетичного виховання можна провести суспільну перебудову, тобто змінити життя;
  • ідеал наївного мистецтва полягав у єдності, гармонії між дійсністю та ідеалом.
 У віршах Фрідріха Шиллера поєднуються соціально-бунтарські мотиви з витонченою любовною лірикою. Почуття кохання звеличує, на думку автора, душу людини, долучає її до морального ідеалу та досконалих форм краси, які сприяють її духовному переродженню.
    Найвідоміші твори Шиллера: 
 п'єси "Розбійники", "Змова Фієско в Генуї", "Підступність і кохання", "Дон Карлос, інфант іспанський", драматична трилогія "Валленштейн", "Марія Стюарт", "Орлеанська діва", "Вільгельм Телль", стаття "Злочинець через втрачену честь".

Вислови Шиллера та цитати з його творів, що стали крилатими:
  • "Людина відображається у своїх вчинках";
  • "Справжнє кохання допомагає подолати усі труднощі";
  • "Справжня дружба правдива і хоробра";
  • "Всесвіт - це думка Бога";
  • "Мавр зробив свою справу, мавр може йти";
  • "Найбільша з перемог - вміння прощати".


Немає коментарів:

Дописати коментар