середу, 20 березня 2024 р.

385-річчя з дня народження Івана Мазепи


Михайло Мазепа - український політичний та військовий діяч XVII-XVIII століть. Він був гетьманом правобережної України та відомий своїм співробітництвом з Карлом XII проти Російської імперії. Його виступ "Мазепинщина" в 1708 році зробив його символом боротьби за українську незалежність. Хоча він помер у вигнанні, його спадок живе в історії України як символ віри в свободу та національну гідність.


Черкас, Борис. (2015). Українське козацтво. А. Балта друк.
У книзі, автор досліджує різні аспекти життя козаків, такі як їхні військові звичаї та традиції, соціально-економічний контекст їхнього існування, релігійні переконання та взаємовідносини з іншими народами та державами. Книга може бути корисним джерелом для тих, хто цікавиться історією України, особливо періодом козацтва, який відіграв важливу роль у формуванні національної ідентичності та боротьбі за незалежність.


Мазепинці. Український сепаратизм на початку
XVIII ст./Пер. з англ. В. Кулика. — К.: Либідь, 1994.—
240 с.
У книзі вже відомого в Україні канадського історика і політолога аналізується один з найважливіших і найбільш фальсифікованих у підрадянській науці періодів української історії — перша половина XVIII ст. На підставі численних документів у контексті європейської історії висвітлюється діяльність гетьманів Мазепи, Орлика та їхніх однодумців, показується її вплив на українське самостійництво XIX—XX ст.


Запорозька Січ як український феномен. — К.: Заповіт,
1995. 173 с.
Ця книга — про загадковий феномен нашої національної історії — українське козацтво, про створену ним Запорозьку Січ і суспільні інститути в ній. Не переповідаючи хрестоматійних історичних сюжетів, автори в основу свого дослідження поклали маловідомі або й зовсім невідомі факти, пов'язані з передумовами виникнення і розвитку запорожування, соціальними цінностями і організаційними засадами держави Війська Запорозького, її культури та економічного устрою.
В окремому розділі йдеться про історичну долю Запорожжя, залишену ним духовно-емоційну спадщину, його роль, як важливого чинника національного відродження українського народу. 


Мазепа: Збірник / Передм., упоряд. тексту й іл., комент.
Ю. І. Іванченка. — К.: Мистецтво, 1993. — 240 с.: іл.
Мазепа — герой чи Мазепа — зрадник українського народу? Відповідь на ці питання читач знайде в збірнику, присвяченому життю одного з найосвіченіших діячів української історії, видатного державця, гетьмана України, який у світовій галереї політиків посідає одне з найпочесніших місць. Книга ілюстрована репродукціями з творів давнього українського, російського та західноєвропейського мистецтва.


Мазепа: людина, політик, легенда / Худож.-оформ-лювачі Б. П. Бублик, В. А. Мурликін. — Харків: Фоліо,2008. — 382 с. - (Історичне досьє).
Іван Мазепа — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають гарячі суперечки як фахових істориків, так і аматорів, а також людей, взагалі далеких від історичних перипетій. Політичний діяч, військовий, дипломат, меценат… Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. То хто, зрештою, такий Іван Степанович Мазепа? Приятель царя Петра, один із перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів, що дотепер є окрасою багатьох українських міст, — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що нерідко виголошувалася з амвонів тих самих соборів; зазвичай неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор — і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найризикованішу й найголовнішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жіноцтва і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант-аматор серед усіх українських гетьманів…


Козацька держава. — К.: Абрис, 1995. - 392 с., іл.
Книга відомого сучасного українського письменника та історика розповідає про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави, створеної гетьманом Богданом Хмельницьким, яка проіснувала на нашій землі більше століття. Книга стане в пригоді не лише історикам, студентам, викладачам, а й усім тим, кого цікавить складна, бурхлива й до решти нами ще не пізнана українська минувшина.


Володарі гетьманської булави: Історичні портрети / Автор передмови В. А. Смолій. — К.: «Варта», 1995 - 560 c.
Це найповніше, ілюстроване видання про гетьманів України та Війська Запорозького. На основі маловідомих, раніше недоступних архівних матеріалів автори – сучасні українські історики – створюють багатогранні цікаві портрети (нариси, есе) двадцяти найвідоміших козацьких обранців, висвітлюють їхню роль у державотворенні України.


Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники.- К:
Вид. дім «КМ Академія», 2004.- 602 с.
Сергій Павленко вперше грунтовно знайомить читача з членами команди гетьмана І. Мазепи, його соратниками та прибічниками, показує їхню роль у контексті подій 1687-1709 рр. Дослідження про найзначніших діячів оточення зверхника України містить багато важливого фактажу для розуміння причин поразки мазепинців під час повстання за визволення Гетьманщини з-під опіки Москви.


Хто є жто в українській історії / Денис Володимирович Журавльов ; худож. А. Єрьоміна. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2011. - 416 с.
Історична науково-популярна біографістика. В українській історії було багато цікавих постатей, які як і прославляли, так і ганьбили державу. У виданні зібрано біографії найвідоміших українських діячів, які творили нашу історію. Автор спробував дати свою оцінку причинам “забутості” або “актуальності” постаті того чи іншого діяча в сьогоднішніх умовах. У кінці книжки є список літератури, де зазначено як наукові праці, так і популярні видання, які, на думку Д. В. Журавльова, добре ілюструють процес “актуалізації історичної пам’яті” про того чи іншого персонажа.


Іван Мазепа як будівничий української культури.- К: Вид. дім «Києво-Могилянська акад», 2005.- 304 с. 
Доба І. Мазепи (кінець XVII – початок XVIII ст.) – це не стільки злет до певного рівня культурного життя, скільки небачений до того розквіт на теренах України творчості, духовних набутків. Актуальність дослідження активного впливу гетьмана на духовне життя в Україні періоду його правління дає можливість глибше зрозуміти як розвиток культурного життя наприкінці XVII – початку XVIII ст., так і діяльність зверхника Гетьманщини у вирішенні найголовніших проблем тогочасного буття.

Немає коментарів:

Дописати коментар