середу, 21 лютого 2024 р.

Книжкова виставка "Слово - зброя"

Нестримне нинішнє зростання попиту на вивчення української мови та неабияке бажання говорити українською беззаперечно зумовлене повномасштабною загарбницькою війною жорстокого окупанта проти України. Війною, яка спровокувала потужну внутрішню мотивацію прийняти таке рішення.Українська мова має у своєму арсеналі потужну зброю, що допомагає увиразнити мовлення, збагатити його, передати всі відтінки значень. Тому була створена ця книжкова виставка: "Слово -  зброя".



Довідник-практикум із сучасної української літературної мови / Н. Дзюбишина-Мельник, О. Лаврінець,К. Симонова, Л. Ціпцюра, І. Ярошевич. - К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2018. - 415 с. - (Серія «Могилянський підручник»).

Пропонована праця колективу авторів є навчально-методичним довідником-практикумом підвищеного типу, що входить до єдиного комплексу посібників з курсу сучасної української літературної мови, скерованим на поглиблене вивчення основних його розділів випускниками загальноосвітніх шкіл і першокурсниками закладів вищої освіти. Виклад теоретичного програмового матеріалу вдало поєднано з практичними завданнями і вправами. Мета посібника - допомогти випускникам шкіл підготуватися до зовнішнього незалежного тестування. Він може прислужитися і для подальшого підвищення культури особистого мовлення, а також бути використаний на практичних заняттях з української мови.



Скажи мені українською / Тарас Береза. - Львів : Апріорі, 2019.- 456 с.

Українсько-російський словник правдивої мови «Скажи мені українською» має на меті повернути розуміння величі та краси української мови, а також покращити загальний рівень володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні. Формат словника наочно показує відмінності між правдивою українською мовою й штучними запозиченнями з іноземної російської. Словник є черговою авторською спробою наголосити на винятковій важливості вжитку питомих українських слів і висловів на противагу калькованим та запозиченим, головно росіянізмам. Ця нагальна потреба зумовлена тотальним засміченням рідної мови самими ж її носіями.



Походження мови. Як ми навчилися говорити / пер. з англ. Геннадій Шпак. — К. : Наш формат, 2019. — 344 с.

Як сталося, що лише люди серед усіх живих істот навчилися говорити? Від найперших слів до 7000 різних мов, які існують сьогодні, ця книжка змальовує захопливу картину лінгвістичної еволюції.
Хоч археологи та мовознавці наблизили нас до розуміння походження мови, відкриття Деніела Еверетта кидає виклик сучасним академічним уявленням про цей процес. Опираючись на теорію, що мова не відразу була притаманна нашому виду, автор розкладає мовлення на атоми та крок за кроком демонструє, як людству вдалося винайти найдосконаліший спосіб комунікації.
Коли людина навчилася говорити? Якою була перша мова? І чому різні мови бувають схожі між собою? Шукаючи відповіді на ці та інші запитання, автор створює унікальне дослідження того, що робить нас людьми.




Цікаве мовознавство / К. А. Булаховський. - 2-ге вид., переробл. і розшир. - Львів : Апріорі, 2019. - 200 с. : іл.

Пропонована книжка запрошує читача в неймовірний і чарівний світ мовознавства. У ній ви дізнаєтесь, що таке мова, скільки мов на світі, якими можуть бути мови цивілізацій інших планет, як розшифрували єгипетські ієрогліфи та багато іншого. Значну увагу приділено українській мові – нашому з вами духовному багатству. Крім української, згадано десятки інших мов, наведено багатий ілюстративний матеріал, у тому числі призабуту українську лексику, приклади з фольклору та художньої літератури. Видання адресоване учням, батькам, учителям, студентам, викладачам, усім, хто цікавиться мовними питаннями.



Загальне мовознавство: Підручник: — К.: Видавничий центр «Академія», 2003. - 464 с. (Альма-матер)

У підручнику розглянуто сутність, предмет, завдання, місце загального мовознавства у системі наук про мову, основні аспекти теорії мови: знакову природу, структуру мови, взаємозв’язок мови і мислення, співвідношення мови і мовлення, фонологічну, граматичну, лексико-семантичну її системи та проміжні рівні. Широко розкрито суспільну природу, суспільні функції мови, соціальну зумовленість мовних явищ, національно-етнічні особливості буття мови, а також методи і прийоми її наукового дослідження. Характерною особливістю другого видання підручника є висвітлення розвитку лінгвістичної думки від початків до XXI ст., утвердження мовознавства як науки, специфіки різноманітних лінгвістичних напрямів і шкіл, що домінували у минулі епохи, тих, що визначають обличчя сучасної мовознавчої науки. Допоміжний апарат підручника охоплює іменний, предметний покажчики, покажчик мов, короткий словник лінгвістичних термінів. Для студентів вищих навчальних закладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар