вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Про неперевершений автентичний та магічний голос Ніни Матвієнко на занятті клубу пісні "Надія" бібліотеки №13.

У неділю, 8 жовтня, у віці 75 років померла народна артистка України Ніна Матвієнко. У знаменитої співачки був непростий життєвий і творчий шлях.

Народна артистка України народилася у Неділищі Житомирської області. Вона була одинадцятою дитиною в сім’ї. У 1966 році Ніна Матвієнко записалася до вокальної студії хору імені Верьовки, а вже через два роки - стала його солісткою. Після тривалої кар'єри у хорі (понад двадцять років) влаштувалася до ансамблю "Київська камерата".

Ніна Матвієнко виступала в Україні, Канаді, Польщі, Франції та багатьох інших країнах. Вона виконувала переважно українські народні пісні: календарно-обрядові, побутові, ліричні гумористичні, пісні-балади, українські пісні 17-18 сторіччя. 

У її виконанні найбільш популярними стали "Колискова", "Квітка-душа", "Сміються плачуть солов’ї", "Сіла птаха", "Що то за предиво", "Ой, Летіли дикі гуси" тощо. 

Ніна Матвієнко відома як виконавиця народних пісень. У 1978 році за великий внесок у розвиток українського мистецтва вона отримала звання заслуженої, а в 1985-му - народної артистки України. У 2006 році співачку нагороджено званням Героя України.

З метою вшанування пам’яті народної артистки України Ніни Митрофанівни Матвієнко бібліотека №13 присвятила заняття клубу пісні "Надія" її творчості. Пісні "Ой, летіли дикі гуси" (сл. Юрій Рибчинський, муз. Ігор Поклад), "Мамо, вечір догора" (сл. Борис Олійник, муз. Ігор Поклад), "Сік землі" (сл. Володимир Вихрущ, муз. Владислав Толмачов)  пролунали сьогодні.

10 жовтня Тоня Матвієнко випустила композицію під назвою "Сік землі". Цю пісню вона готувала до дня народження своєї знаменитої мами, яка, на жаль, не дожила до цього дня та пішла з життя 8 жовтня. Спочатку "Сік землі" Антоніна хотіла представити як музичний подарунок рідній людині, але після смерті мами пісня стала присвятою.        

                     








Царство Небесне та світла пам'ять Ніні Матвієнко! 

Немає коментарів:

Дописати коментар