пʼятниця, 8 вересня 2023 р.

Здоровий дух у здоровому тілі.

Здоров’я – це сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основою її довголіття та необхідною умовою здійснення творчих планів, високої працездатності. Фізичне здоров’я дає гарне самопочуття, бадьорість, силу. Психічне – дарує спокій та чудовий настрій. Здоров'я, як відомо, є найкращим скарбом для людини, а найліпшим другом здоров’я був, є і буде - спорт. 

Саме в дитячі та підліткові роки закладається здоров’я на все життя. Тому так важливо приділяти максимум уваги фізичному розвитку школярів. 

Сучасні діти, покоління Z, змінили ігри на подвір'ї на спілкування в месенджерах, а м’яч - на смартфон. За таких умов уроки фізкультури мають додаткову місію - не просто двічі-тричі на тиждень змушувати школярів рухатися, а й заохотити та призвичаїти їх до фізичної активності, здорового способу життя та піклування про своє тіло. 

Розвиток фізичного виховання в школі має бути пріоритетним. На уроках фізкультури повинні переважати ігрові заняття, які б приносили учням радість і, звичайно, користь для здоров’я. 

Уроки фізичної культури в школі нарівні з іншими дисциплінами є відмінним інструментом для всебічного розвитку дитини. Завдяки спорту в дитини розвиваються вміння працювати в команді, дисципліна, лідерство, толерантність і здорова конкуренція. Не кажучи вже про те, що фізкультура - це в першу чергу здоров'я дитини: фізичне та емоційне.

Фізкультура має допомогти школярам гармонійно розвиватися, підвищувати можливості організму, вдосконалювати своє тіло, викликати любов до спорту та бажання регулярно ним займатися. На фізкультурі даються базові вправи, які направлені на зміцнення здоров'я і підтримку в тонусі серцево-судинної системи і підвищення витривалості. 

Тренування активують мозок, що сприяє розвиткові креативності та підвищенню працездатності. Останні нейрофізіологічні дослідження доводять, що фізична активність безпосередньо пов'язана з успішністю навчання.

Фізична культура дає можливість зберігати тіло й дух у гарному, піднесеному та бадьорому стані.

З метою формування бажання займатися фізичною культурою і спортом, розвивання фізичних якостей: швидкості, сили, спритності, витривалості та пропагування здорового способу життя бібліотека №13 підготувала виставку-здоров’я "Здоровий дух у здоровому тілі" до тижня фізичної культури.      

Мащенко О. Національний олімпійський комітет України про легку атлетику та В.Куца, Ю. Сєдих, В. Борзова, С. Бубку, Н. Добринську. – К.: Грані-Т, 2011. – 120 с. 

Спорт щедро нагороджує наполегливих та завзятих. У цьому ще в дитинстві переконалися герої оповідань, які підготував для вас НОК України. Зараз вони – відомі у цілому світі легкоатлети: Володимир Куц – зірковий стаєр, дворазовий олімпійський чемпіон з метання молота; Сергій Бубка – найкращий стрибун із жердиною, рівних якому немає й досі, президент НОК України; Наталя Добринська – олімпійська чемпіонка з найважчого виду легкої атлетики – багатоборства; Валерій Борзов – один із найвидатніших українських спринтерів, олімпійський чемпіон, президент Федерації легкої атлетики України. Книга для маленьких спортсменів та любителів спорту, а також їхніх батьків.

Палій, Г.  Національний олімпійський комітет України про баскетбол та А. Поливоду, С. Коваленка, О. Сальникова, О. Білостінного, О. Волкова. – К.: Грані-Т, 2011. – 104 с. 

Національний олімпійський комітет підготував розповіді про один із найпопулярніших видів спорту – баскетбол та дитинство видатних українських баскетболістів, які завдяки нескореній волі до перемоги здобули світове визнання та підкорили найвищі баскетбольні вершини. Анатолій Поливода – неперевершений центровий, володар багатьох золотих та срібних нагород Європи та світу. Сергій Коваленко – олімпійський чемпіон, який був справжнім інтеліґентом у житті й на майданчику. Олександр Сальников – олімпійський чемпіон, який вражав умінням атакувати з найскрутніших положень. Олександр Білостінний – олімпійський чемпіон, чемпіон Європи та світу, володар Кубку Іспанії. Олександр Волков – перший український баскетболіст, який грав у НБА, засновник БК «Київ». Книга для маленьких спортсменів та любителів спорту, а також їхніх батьків.

Палій, Г.  Національний олімпійський комітет України про художню гімнастику та І. Дерюгіну, О. Тимошенко, О. Вітриченко, К. Серебрянську, А. Безсонову. – К.: Грані-Т, 2011. – 112 с. 

Національний олімпійський комітет України підготував розповіді про один із найпопулярніших видів спорту – художню гімнастику – та дитинство видатних українських гімнасток, які завдяки гнучкості тіла й нескореній волі до перемоги здобули світове визнання та підкорили найвищі спортивні вершини. Читайте історії про дитинство Ірини Дерюгіної – єдиної українки, яка двічі поспіль ставала чемпіонкою світу; Олександри Тимошенко, яка здобула найголовнішу перемогу на Олімпіаді в Барселоні 1988 року; Олени Вітриченко, яка виграла свій перший турнір у 9 років; Катерини Серебрянської, яка тріумфувала 1996 року, коли поверталася із золотою медаллю з кожних змагань; Анни Безсонової, яка має найбільшу в історії художньої гімнастики України колекцію срібних та бронзових медалей. Книга для маленьких спортсменів та любителів спорту, а також їхніх батьків.

Сільвестров О. Олег Блохін. - Харків: Фоліо, 2012. - 121 с.

Олег Блохін - гравець, масштаби таланту й досягнення якого охоплюють не тільки радянський і український, але й світовий футбол у цілому. Восьмиразовий чемпіон, володар Кубка кубків УЄФА і Суперкубка УЄФА, володар «Золотого м’яча» (звання кращого футболіста Європи) 1975 року - це тільки невелика частина досягнень Блохіна-гравця. Є чим пишатися і Блохіну-тренеру - він перший наставник в історії українського футболу, якому вдалося вивести збірну країни до фінальної частини чемпіонату світу, дійшовши разом із нею 2006 року до чвертьфіналу.

Фізичне виховання. - К.: ЦУЛ, 2007. - 192 с.

У роботі наводяться рекомендації з методики проведення оздоровчо-тренувальних занять з фізичного виховання із студентами спеціального навчального відділення. Навчальний посібник розрахований на студентів спеціальних навчальних відділень, викладачів та медичних працівників кафедр фізичного виховання аграрних вищих навчальних закладів. Рекомендовано навчально-методичною комісією науково-педагогічних працівників аграрних вищих навчальних закладів освіти України з напряму «Фізичне виховання і спорт» як навчальний посібник для студентів, викладачів та медичних працівників кафедр фізичного виховання аграрних ВНЗ.

Немає коментарів:

Дописати коментар