четвер, 7 вересня 2023 р.

Розмовний клуб української з фахівцем за сприяння Руху "Єдині"

 📌Якщо ви хочете в затишному і безпечному колі однодумців подолати мовний бар'єр, покращити власне мовлення, вдосконалити свою українську, поспілкуватися на різні теми, дізнатися про цікавинки рідної мови та в легкій, доступній формі зрозуміти її правила, то вам безумовно до нас.

💛💙Адже з гарною українською жити справді стане легше. Наша мова відображає нас і наші особливості.

📚Сьогодні ми вперше долучились до проєкту освітньої та психологічної підтримки у переході на українську мову Руху "Єдині" та зібралися в бібліотеці 13 у розмовному клубі, щоб створити сприятливе мовне середовище для тих, хто долає мовний бар'єр і бажає вишколити свою мову.

🎓А модератором від українського руху Єдині, які заохочують до нашої рідної мови, є волонтер, викладач української мови та літератури ЗОШ 174 м. Києва Наталія Олександрівна Камо. Чарівна тендітна дипломована фахівчиня❤️, яка створила неймовірну теплу атмосферу підтримки для тих, хто у побуті перейшов на українську або прагне цього в поліпшенні мовних навичок.

🤝Заняття почалося із знайомства. Серед присутніх зібралися економіст, фармацевт, пекар, бухгалтер, письменниця, вчитель-філолог, медпрацівник-реабілітолог (ВПО з м. Маріуполя Донецької обл.), швачка, мама з трьома доньками: ученицями школи та студенткою.

🇺🇦 Багатьох з них об'єднує чудовий поклик душі - волонтерство. Шестеро з них мають синів та чоловіка, які  несуть службу у ЗСУ та ТРО, за що нашим захисникам ми щиро вдячні. Завдяки їм наша мова ЖИВА.

✏️🗒️У пошуках назви клубу чотири команди запропонували напрочуд різноманітні вдалі варіанти:

- "Соняшникові теревені", 

- "Зіркові коліжанки", 

-"Дівочки-квіточки", 

-"Едельвейс" (не зів'яне мова солов' їна, як дана квітка), 

-Джерело любові - мова". 

☝️Також кожна з команд озвучила правила клубу:

- уважно слухати вчителя, 

- намагатися спілкуватись всюди виключно українською,

- заохочувати оточуючих,

- не засмучувати,

- не ображати,

- не пліткувати,

- ділитись вміннями,

- слухати кожного,

- поважати,

- навчатись-не скаржитись,

- з відчуттям гідності.

📣Активність шкалила. Різнобарв'я відповідей вражало.

🪜Наступним щаблем навчання була цікава гра з картками щодо наголосу в українській мові. О, тут ми були майже одноголосні:

дАно, чорнОслив, чорнОзем, спИна, напІй, лАте, кАмбала, кулінАрія, глядАч...

🌻Впевнене і беззаперечне переконання у тлумаченні вимови - повертаємося до нашого коріння, подалі від мови варвара і окупанта.

🗣️Переходимо до побажань і пропозицій. Про що хотіли б почути і дізнатися, а що, можливо, змінити на наступному занятті?

🧑‍🏫Наші невгамовні "учениці" (як і годиться на уроці) випросили)) у шановної пані Наталії домашнє завдання: провідміняти слово "любов" за відмінками. От що значить відповідальне ставлення до навчання!

🕡 "Чому такий дослівний опис?" - мовите ви. А можливо хтось зацікавився і не має змоги навідатись до нас. Працюйте з нами заочно. Але краще завітайте до нас наступної середи о 17:30. Не пожалкуєте, у нас класно! 

💯Адже для вивчення мови важливо не тільки знати правила, а й говорити, зробити мову частиною повсякденного життя. Бо якщо наша мова жива, то працює, мов вічний двигун.






Немає коментарів:

Дописати коментар