середа, 13 вересня 2023 р.

Розмовний клуб української мови.

Якщо у вас виникають запитання "Яке значення має мова для розвитку держави?", "Чому спілкування українською для деяких громадян є нонсенсом?", "Чому   протягом багатьох років загарбники насаджували нам свою мову?", то вам - до нас.

📹Точніше - на чергове заняття розмовного клубу української мови, модератором якого є Рух" Єдині ", де ми із задоволенням переглянули документальний фільм авторки ідеї, сценарію і продюсера Лесі Воронюк та режисера-постановника Сергія Кримського "Соловей співає. Доки голос має."

👍А запропонувала нам його для перегляду керівник Наталія Олександрівна Камо - викладач української мови та літератури ЗОШ 174.

📽️І не випадково. Адже він є новаторським дослідженням проблеми мовного питання в Україні.

🤔Автори намагаються знайти відповіді саме на ці запитання, занурюючись вглиб історії та досліджуючи значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови, що неабияк зацікавило кожного з присутніх.

🇺🇦 Після перегляду фільму у дружньому колі було обговорення побаченого та був проведений аналіз підстав і результатів, що вплинули на сьогоднішнє гостре мовне питання в Україні, оскільки це один з важливих факторів національної безпеки та цілісності цілої країни.

🎬Фільм знято для того, щоб розвінчувати міфи, що не було русифікації, що російську мову утискали, що "не на часі", "какая разніца" якою мовою розмовляти. А також на підтримку Закону Про забезпечення функціонування української мови як державної, прийнятого Верховною Радою у 2019 році. 

🤷🙋Присутні наводили приклади із свого досвіду минулого життя. Пам'ятають про приниження тих, хто говорив рідною українською, що українці недолугі, селюки.

👍Наталія Олександрівна зазначила, що приємно констатувати - поріг загрозливості наша мова пройшла. І те, що у нас на високому рівні мовна стійкість.

💙💛 Ми кожна голосно заявляємо, що моя мова - українська, нехай підлаштовуються під мене і розмовляють так як я - на моїй державній мові - УКРАЇНСЬКІЙ!   













Немає коментарів:

Дописати коментар