четвер, 18 травня 2023 р.

Перегляд фільму "Боротьба Джамали".

Сьогодні, 18 травня, у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, бібліотека №13 та кіноклуб Docudays UA YAR.CINEMA.CLUB в особі ідейного натхненника, письменника, журналіста, волонтера, літературного критика Ярослава Карпця, який також презентував шановним глядачам свою книгу "Self-Harm/Самопошкодження" (частина коштів від продажу якої перераховується нашим військовим), організували та провели перегляд навчального фільму про права людини з колекції Польської Гельсінської спілки з прав людини автора, режисера, видатної шведської журналістки Елін Йонссон "Боротьба Джамали" з провідною темою свободи мирних зібрань і об’єднань та прав меншин.

В екранізації висвітлено особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також пісні, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію. Журналістка Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час.

Для довідки та ширшого сприйняття фільму пропонуємо ознайомитись із детальнішою інформацією із життя головної героїні фільму.

Сусанна Джамаладінова народилася в Оші у родині кримського татарина і вірменки. Після переселення із Криму до цієї центральноазійської республіки під час Другої світової війни її родина повернулася до Криму лише у 1989 році. Родичі по материній лінії були заможними вірменськими селянами, доки землю її прапрадіда не відібрали, а його самого не вислали до Оша. Щоб родина мала змогу купити нерухомість у Криму, мати Джамали була змушена на чотири роки розлучитися із батьком і повернути собі дівоче прізвище. У ті часи радянська влада не дозволяла етнічним кримським татарам купувати нерухомість у Криму.

Зала бібліотеки була наповнена вщент глядачами. Приємно зазначити, що більшість присутніх була у вишиванках на знак підтримки кримчан та в честь Дня вишиванки.  

Після змістовного та проникливого перегляду слово взяла психолог Центру Сім'ї Солом'янської районної державної адміністрації в місті Києві Надія Ігначук, яка виступила в ролі експерта, проаналізувавши в деталях фільм та запропонувавши обговорення його учасникам заходу. 

"Мета, яка закладена у фільмі, зрозуміти, що це життя - складне, три покоління кримських татар переживають цей жах. Джамала, яка зовнішньо дуже схожа на свою бабусю, несе в собі біль покоління. Кожен з нас впливає на цей Всесвіт. Джамала має велику силу внутрішню. Несе в собі посил розповісти. Робить такі вчинки, що нас знає весь світ. Навіть зараз вона виступає з цією піснею, яку співала на Євробаченні. Це закладене в нас генетично. Боротьба за волю."- сказала пані Надія.

Були і запитання, були діалоги, а іще болісно-пекучі тиради про сьогодення та нинішню хвилюючу політичну ситуацію і про життя кожного в ній. Спілкування було активним, емоційним, ба навіть зі слізьми, поява яких характеризувала щемку тему і гіркоту всього пережитого кримськотатарським народом в історії свого нелегкого депортованого життя.

У цьому фільмі ми, присутні, всі разом пережили ці гіркі роки кримськотатарського народу. Ніхто не залишився байдужим, так захопилися емоційно, що роль нашого експерта була надважливою після перегляду "Боротьби Джамали". Боремося сьогодні і ми всі. Кожен на своєму місці, з усіх сил, хто як може. І виборемо. Обов'язково. Дух наш нескорений. З великою метою Перемоги. Адже є такі фільми, такі організатори, ідейники і чарівні професійні експерти, за що всім щиро вдячні. 

  






Немає коментарів:

Дописати коментар