четвер, 25 травня 2023 р.

Місто романтики, молодості, кохання.

День Києва припадає на 28 травня. В 2023 році столиці України виповниться 1541 рік.

Незважаючи на давню історію міста, це свято відзначається зовсім недавно. Вперше свій День народження Київ відсвяткував, коли йому виповнилося 1500 років, які відзначили у 1982 році.

Київ – провідний центр науки та культури України. В місті розташовано 45 інститутів НАН України та її Президія, близько 100 вищих навчальних закладів, функціонують 33 театри й театральні студії, близько 50 музеїв, понад 250 бібліотек. З 3859 пам'яток історії та архітектури Києва 42 належать до об'єктів, які охороняються ЮНЕСКО, 270 входять до списку національного надбання України. Головні історичні пам'ятки: Софійський собор (11 ст.), Печерський монастир (11–18 ст.), комплекси Видубицького, Братського, Кирилівського монастирів, корпуси Київської академії 18 – поч. 19 ст., Кловський палац, Андріївська церква, Маріїнський палац, Контрактовий дім, Володимирський собор.

За останній рік Київ став справжнім символом незламності духу, адже так і не підкорився російським окупантам, давши відсіч амбіціям росії.

Пропонуємо вашій увазі книжково-ілюстративну виставку "Місто романтики, молодості, кохання" до Дня Києва.    


Дванадцять місяців. - К.: Веселка, 2015. - 199 с.

Багато поколінь українських дітей виросли із цим щорічником, адже перша книга під такою назвою побачила світ понад півстоліття тому. І кожне нове видання було і, сподіваємося, буде справжнім подарунком для читача, незважаючи на вік. Вірші, казки, оповідання, науково-пізнавальні і документальні розповіді, різноманітні цікавинки дозволять і дітям, і дорослим здійснити мандрівку столицею України, завітати до київських храмів, музеїв, театрів, навчальних закладів, дізнатися про минуле і сучасне міста, а також про те, як багато важив Київ у житті видатних українських митців.                                                Тема "День Києва" розкрита на 83 с.  

Ілюстрована історія Києва - К.: Фенікс, 2012. - 424 с.

Київ - одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста. Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії інших народів. Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Працюючи над книгою, її автори враховували це. Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва - політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України.              

Київ. Парки, площі, вулиці. - К.: Фенікс, 2006.

Містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій і близько 100 чорно-білих, в основному іcторичних, об'єднаних в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом - парки, площі, вулиці (історичні), околиці старого міста. Це дало можливість в жанрі фотоальбому, проте з мінімальним текстом подати фрагменти історії Києва та його сьогодення, на відміну від традиційних видань подібного типу. 

Третяк А. Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні. - К.: Авіаз, 2016. - 240 с.

Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місця. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі.                                                                                                                  Тема "День Києва" розкрита на 86 с.         

Немає коментарів:

Дописати коментар