середу, 24 травня 2023 р.

Київ - наша міць і слава.

День Києва - свято, приурочене столиці України, яке відзначають у останню неділю травня. Перше святкування Дня Києва - 1500-річчя - відбулося у 1982 році.

Київ є найбільшим містом нашої держави, містом-героєм та культурним і урядовим центром країни. Знаходиться на річці Дніпро.

Офіційно роком заснування Києва вважається 482 рік. За легендою, його заснували полянський князь Кий з братами Щеком і Хоривом, а також сестрою Либіддю. Назву місто отримало на ім'я Кия – найстаршого з братів, який і вважається засновником міста.

Столиця України – чарівне місто. Старовинні будівлі переплітаються в ансамблі з сучасними хмарочосами, які поринають у височінь своїми верхівками. Зелені парки, красиві озера, квітучий бузок та каштани – все це створює неповторний весняний колорит та надає місту затишної атмосфери. Київ славиться золотоверхими соборами та своєю історією. Місто неперевершене і зранку, і ввечері, і вночі. Його краєвиди та пейзажі полонили серце багатьох художників та фотографів. Київ – це частинка української душі, яка сповнена добром, радістю та любов’ю до України.

Бібліотека №13 підготувала книжкову палітру "Київ - наша міць і слава" до Дня столиці України.                                                                             

Абліцов В. Київ. - К.: Фенікс, 2016. - 288 с.

Кияни – це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля. Це переконання сприяло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.

Гирич І. Київ. - К.: Либідь, 2015. - 432 с.

Вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

Героїчний Київ: Документальні розповіді. - К.: Україна, 2003. - 335 с.

Книга присвячена незламним оборонцям і звитяжним визволителям столиці України від фашистських загарбників. Герої спогадів – льотчики, танкісти, артилеристи, воїни-десантники, підпільники, партизани, командири і воєначальники. З рядків достовірних розповідей постає грандіозний масштаб битви на Дніпрі за славний Київ у 1941-1943 роках.

Кудрявцев Л. Наш стародавній Київ. - К.: Фенікс, 2016. - 400 с.

Документально-художнє ілюстроване видання спирається на об`ємний матеріал літописів, старовинних книг, історій культурних пам`яток, будинків і споруд. У нарисах згадується минуле і сьогодення. 21 відома й маловідома вулиця і 6 площ, фотографії кінця XIX – початку XX сторіччя – предстануть перед вами у цікавій розповіді та невідомих історичних подробицях. Найдовша вулиця української столиці, вулиця шедеврів, вулиця пам`яті друга України, хто жив та працював на Гоголівській вулиці – ось лише декілька літературних адрес. Цінним додатком до видання є плани Києва, перелік Київських соборів, головних церков і монастирів.

На київських пагорбах. - К., 2019. - 192 с.

Це надзвичайно важлива збірка. І важлива не лише як спогад чи пам'ять про особистісні миті пізнання й відкриття міста прекрасними поетами. В цій книзі переплетено однією нерозривною зав'яззю нестримне почуття любові до міста. Ціле гроно самобутніх поетів і кожен привніс у загальну картину замилування рідним Києвом власне сповідальне почуття. Безперечно, Києву присвячують свої вірші знані поети незрідка. У цій книзі зібрано чудові поезії сучасників про столицю. І ми не втомлюємось висловлювати це почуття в поетичних рядках. Бо любов до Києва незмінно заслуговує на чисте зізнання через глибинне Слово. Що й вкладено сповна в цю київську збірку.

Рибаков М. Хрещатик - К.: Кий, 2003. - 506 с.

До історії головної вулиці столиці України неодноразово зверталися вчені і краєзнавці, їй присвячено численні статті у періодичних виданнях, путівниках по Києву, монографіях і енциклопедіях. Книга Михайла Рибакова містить 57 нарисів, які висвітлюють роль Хрещатика як центру адміністративного, торговельного, особливо культурного життя Києва. Значну увагу приділено навчальним закладам, культурним товариствам, видавцям і власникам книжкових крамниць, кінотеатрам і циркам, театрам і виставкам, власникам відомих торгових закладів і фірм тощо. Несподіваним відкриттям для читача стануть розділи, з яких він дізнається про те, що на Хрещатику вирувало театральне і циркове життя, виникали й зникали, розвивались і переходили в нові форми різноманітні театральні трупи – українські, єврейські, польські, для дорослих і дітей, з класичним і модерновим репертуаром. 

Немає коментарів:

Дописати коментар