середу, 12 квітня 2023 р.

День сьогодні винятковий, всім скажу: "Христос воскрес!"

Цієї неділі, 16 квітня, православні християни всього світу святкують світлий Великдень, який в пам’ять про диво воскресіння Сина Божого відзначається протягом багатьох століть. Для українців Великдень - основне річне свято, яке несе з собою віру, надію і любов. Його обряди, що виконували наші пращури з сивої давнини, передаються з покоління в покоління, багато з них відтворюються і в наш час.

Це не тільки різнокольорові писанки і смачна паска. Це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво. Існує безліч повір’їв і застережень на Великдень.

Традиції христування вже 2000 років: весь період святкування при зустрічі люди вітають один одного словами: «Христос воскрес!». Відповідають: «Воістину воскрес!». Триразово цілуються і обмінюються писанками. Обмін яйцями міцно увійшов у великодню традицію.

Паска – символ воскресіння та небесного царства, вічного життя. А солодка вона, тому що символізує радість життя із Богом. Крашанки й писанки на Великдень – це символи нового життя і відродження. 

Пропонуємо вашій увазі святкову інсталяцію "День сьогодні винятковий, всім скажу: "Христос воскрес!" до свята Великодня.


Артюх Л. Українська кухня і народні традиції. - К.: Балтія - Друк, 2016. - 224 с.

Справжній український червоний борщ, пампушки з часником, галушки зі сметаною, вареники з капустою цінуються і мають своїх прихильників по всьому світу. Українська кухня завжди відрізнялася своєю ситністю і різноманітністю. Оскільки українці здавна були працьовитим народом, то й харчуватися вони повинні були повноцінно і калорійно. Для кожної пори року характерні свої страви. Так само, як і до кожного великого календарного свята господиня готувала особливу ритуальну їжу: кутю та узвар - на Різдво, паску і крашанки - до Великодня, вареники та млинці - на Масляну. Книга відкриє перед вами кулінарні секрети справжньої української «господині».              Тема "Великдень" розкрита на 113 с.          

Брати Капранови. Веселих свят. - К.: Зелений пес, 2014. - 80 с.

Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави і багато малюнків та іншої корисної інформації.                                                                                  Тема "Великдень" розкрита на 24 с.                                          

Мацко І. Секрети українського щастя, або Хюґе по-українськи. - К.: Саміт - книга, 2019. - 208 с.

Українці - нація щасливих людей! А враховуючи історичні моменти та соціальні труднощі, геноциди та гноблення - українці справді унікальні у своєму баченні щастя, його розумінні. Одвічно українці вміли радіти життю. Але щастя лише на 10% тільки залежить від обставин і на 90% від нас. Ми самі обираємо цінності, на що витрачаємо час, які думки впускаємо у себе і як ставимося до тих ситуацій, що відбуваються у нашому житті. Насправді все просто. Варто лише захотіти змінити свої погляди на життя, щоб стати щасливим. Ця книга — погляд на наш унікальний рецепт щастя по-українськи, на наше вміння бути щасливими. Вона для того, щоб зрозуміти, що таке щастя, знайти його для себе у маленьких дрібничках, які наповнюють наше життя.                                            Тема "Великдень" розкрита на 40 с.     

Пори року - К.: Авіаз, 2012. - 96 с.

До читаночки увійшли твори українського фольклору, письменників-класиків та сучасних авторів. Всі твори розподілено за порами року. Тема "Різдво Христове" розкрита на 18 с.                

Українська святочна картка. - К.: Барви, 2009. - 213 с.

Вміщено репродукції поштових карток 1900-1939 років, а також видання сучасні, включно з виданнями української діаспори. Для філокартистів, видавців, студентів мистецьких закладів, широкого кола поціновувачів українського мистецтва.                                       Тема "Великдень" розкрита на 182 с.          

Немає коментарів:

Дописати коментар