четвер, 13 квітня 2023 р.

Скарб віками виплеканий.

День пам’яток історії та культури відзначається в Україні, згідно з Указом Президента № 1062/99 від 23 серпня 1999 року, щорічно 18 квітня. У липні 2000 року набув чинності Закон «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини в громадському житті. 

Нині в Україні нараховується 1399 міст і селищ і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. У столиці, зокрема, на державному обліку перебуває 675 пам’яток, із яких 390 – загальнодержавного, тобто національного значення. Два комплекси – собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра занесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.

Наша українська земля володіє унікальними об`єктами культурної спадщини, які мають тисячолітню історію та є надбанням та окрасою світової культури. Ці пам’ятки захоплюють, дивують, надихають –  несуть генетичну пам'ять української нації, і наш обов’язок зберегти ці святині для наших нащадків.

Столиця України хоч і не є однією з найдавніших у світі, вона несе в собі масу таїнств, загадок і, звичайно ж, у зв’язку з насиченою історією міста, на його території розташовано безліч історичних та архітектурних пам’яток. Це древні собори, пам’ятники, парки, навчальні заклади, що збереглися з середньовіччя до наших часів і інші споруди, які не мають аналогів у всьому світі. 

Росія віками руйнувала й калічила культуру України. А протягом останнього часу російські війська нищать унікальні пам’ятки архітектури, мистецтва та історії України вже відкрито - ракетами, бомбами, артилерійськими обстрілами. Вони навмисне ціляться в унікальні споруди і символи міст. Оскільки справжня їхня ціль - стерти Україну та будь-які прояви української ідентичності з лиця землі.

В умовах повномасштабної війни, розпочатої рф проти України, за останніми даними, вже зафіксовано 242 випадки знищення росіянами культурної спадщини українського народу. Так, окупанти повністю знищили або пошкодили щонайменше 92 релігійні споруди, 35 пам’яток історії, архітектури та містобудування, 29 меморіальних пам’ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ - початку ХХІ століття, 19 будівель та комплексів музеїв і заповідників. Окрім цього, під ворожі обстріли потрапили 33 будинки культури, театри, бібліотеки та інші об’єкти цінної історичної забудови.

Загалом 5 сотень об’єктів української культурної спадщини нині пошкоджені або повністю знищені і ця цифра з кожною випущеною російською ракетою по українських містах та селах зростає.

Знищуючи культурну спадщину України росія порушує багато світових угод щодо захисту культурної спадщини, зокрема Гаазьку угоду стосовно захисту пам'яток, які знаходяться в зоні світових конфліктів.

За кожен злочин, заподіяний росією в Україні, жорстокі нелюди обов'язково понесуть справедливе покарання. 

А ви знаєте, які пам'ятки історії та культури є в нашій Україні? Якщо так, то перевірте свої знання в цікавій онлайн-вікторині "Скарб віками виплеканий", яку ми підготували до Дня пам’яток історії та культури.


Немає коментарів:

Дописати коментар