вівторок, 21 березня 2023 р.

Поезія – вільна душа.

Всесвітній день поезії - свято, яке відзначається щороку 21 березня. Дату святкування встановлено делегатами 30-ої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році.
Поезія – найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси. Особлива енергетика поезії здатна вести за собою, надихати та об’єднувати. Всього кілька поетичних рядків дивним чином можуть передати романтичні почуття та філософські роздуми, радість життя та біль втрат.

Справжнім духовним лідером для українців став Тарас Шевченко. Попри коротке життя, український геній залишив багато видатних поем, балад, повістей та збірку «Кобзар». Шевченко є поетом всесвітнього масштабу - його вірші перекладено на більшість світових мов, і навіть за межами України поету встановлено чимало пам’ятників.

Сучасна українська поезія, заснована на вікових традиціях, водночас стала більш глобалізованою. Поети, які належать до різних поколінь, надають багато уваги не тільки національним, а й  загальнолюдським проблемам. Серед найвідоміших сучасних українських поетів - Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Любка. 

З найдавніших часів і донині поезія залишається живим видом мистецтва, який постійно розвивається, але суть її залишається незмінною - прагненням до відтворення найглибших та найважливіших людських почуттів. 

До Всесвітнього дня поезії бібліотека №13 підготувала відеочитання "Поезія – вільна душа". Українська поетеса Інна Ковальчук завітала на гостину до бібліотеки, а також продекламувала власні вірші зі своєї поетичної збірки "Під знаком Діви", яка є у нашому фонді.


Немає коментарів:

Дописати коментар