вівторок, 14 лютого 2023 р.

Афган: статистика, цифри, наслідки.

Щороку 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Пам'ятна дата встановлена Указом Президента нашої держави в 2004 році і приурочено до завершення виведення військ з території Афганістану 15 лютого 1989 року.

Афганська війна продовжувалася з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року. З 620 тисяч  військовослужбовців, які пройшли через Афганістан, 150 тисяч - громадяни України.

Неодноразово ризикуючи своїм життям, вони чесно виконували присягу, забезпечували спокій та стабільність у багатьох країнах, чим заслужили визнання і вдячність їхніх народів. Тисячі вихідців з України пройшли крізь вогонь Афганської війни, що принесла нам численні трагедії та біль утрат.

Афганську війну пройшло більше 160 000 українців. З них 2 378 загинули, 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. 

Афганська кампанія залишила невиліковну рану у серцях тих, хто брав участь у бойових діях, хто втратив друзів, синів чи батьків. Щорічна річниця виведення військ з Афганістану – важлива подія в житті усіх, хто був причетний до цього.

Ми пам'ятаємо і завжди пам'ятатимо про кожного нашого загиблого співвітчизника. Дякуємо усім воїнам-інтернаціоналістам за їх вірне служіння Батьківщині і готовність до її захисту та вміння перемагати.

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав бібліотека 13 провела онлайнінформування "Афган: статистика, цифри, наслідки".                             


Немає коментарів:

Дописати коментар