пʼятницю, 9 грудня 2022 р.

Волію в праві жити.


10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини. Цього дня 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості - рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші.

Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття.  Декларацією  започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх раси, статі, мови, релігії тощо.

Засновники цього свята висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги.

У Загальній декларації прав людини задекларовано наступні принципи: рівність людей, право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість, заборона рабства і торгівлі людьми, право кожного на правосуб’єктність, рівність усіх перед законом,  право на громадянство, право на свободу переконань, право на участь в управлінні громадськими та державними справами, право на працю тощо.

До Всеукраїнського тижня права, Дня прав людини пропонуємо вашій увазі книжковий правовий вектор "Волію в праві жити".   

Забарний Г. Основи держави і права. - К.: Паливода А., 2001. - 240 с.

У посібнику висвітлюються питання які передбачені програмою з основ держави і права. Стисло дана характеристика окремих галузей публічного та приватного права, законів та нормативних актів.

Котюк В. Теорія права. - К.: Вентура, 1996. - 208 с.

В книзі розкривається соціальна цінність теорії права, основні концепції права, форми права, структура і види норм права, система права і законодавства, право і правовідносини, право і правосвідомість, правовий статус особи і права людини, законність і правопорядок, поняття і види правопорушень, а також питання реалізації і застосування правових норм.

Міжнародна хартія прав людини. - К.: Наукова думка, 1991. - 52 с.

До збірника включено основні міжнародні документи, що стосуються прав людини: Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, Факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Разом вони утворюють пакет документів, відомий як Міжнародна Хартія прав людини.

Правознавство. Навчальний посібник. - К.: Знання, 2006. - 350 с.

Навчальний посібник спрямований на формування системи знань з теорії держави і права та його провідних галузей, правового регулювання економіки, юридичного забезпечення підприємницької та господарської діяльності.

Популярна юридична енциклопедія - К.: Юрінком Інтер, 2002. - 528 с.

У книзі вміщено понад 1500 статей, в яких додаються визначення і тлумачення основних юридичних термінів і понять, що найчастіше вживаються у нормативно-правових актах, навчальній та науковій літературі. Подана тут термінологія використовується в Конституції України, кодексах та інших законодавчих актах, що визначають основні засади життєдіяльності держави та соціальних правових ролей українських громадян. Значну частину словникового масиву становлять терміни, які увійшли в юридичний обіг останніми  роками, у процесі входження України в нові суспільно-економічні відносини, пов'язані з ринковими перетвореннями. 


Немає коментарів:

Дописати коментар