вівторок, 4 жовтня 2022 р.

Ми відповідаємо за тих, кого приручили.

Всесвітній день тварин відзначається щороку 4 жовтня, який запровадили в Берліні у 1925 році німецький письменник і зоозахисник Генріх Ціммерманн. При цьому варто зауважити, що ідею письменника спершу підтримали лише у Німеччині, Австрії, Швейцарії та Чехословаччині. Проте у травні 1931 року міжнародний конгрес прихильників руху офіційно затвердив 4 жовтня Всесвітнім днем тварин. І відтоді щороку кількість країн, у яких його відзначають, зростає. Так, у 2008 році заходи до цього дня проводилися у 66 країнах.

В Україні День захисту тварин святкується починаючи із 2000 року. В нашій країні відносини у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу регулюються Конституцією України, Законами України „Про тваринний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про мисливське господарство та полювання”, „Про захист тварин від жорсткого поводження”, “Про Червону книгу України” та іншими нормативно-правовими актами.

Відзначення цього дня – це нагода вчергове нагадати про те, що люди – сусіди та друзі усіх живих істот. Адже часто ми чуємо, що тварини – це брати наші менші. Тому ми повинні піклуватися про них, оберігати та створювати найкращі умови для їхнього існування. Особливо це стосується видів, які знаходяться на межі вимирання. В Україні їх заносять до Червоної книги. Такі тварини підлягають особливій охороні на всій території країни.

Всесвітній день тварин - це привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

До Всесвітнього дня тварин пропонуємо вашій увазі тематичну полицю "Ми відповідаємо за тих, кого приручили".


Каміла де ла Бедуайєр. 100 фактів про собак і цуценят. - К.: КМ-Букс, 2018. - 48 с.

Чудова ілюстрована книжка знайомить дітей молодшого шкільного віку з представниками родини псових. Наведена різноманітна інформація про собак: діти навчаться піклуватися про цуценя, дізнаються про найдивовижніші породи домашніх улюбленців, про звички вовків і багато іншого. Книга містить пізнавальну інформацію про сімейство псових. Вас чекають відомості про різні породи, про важливі етапи розвитку цуценя, а також легенди і реальні історії про дружбу собак і людей. 

Дивовижне у світі тварин. - К.: Павлін, 2005. - 208 с.

Цікава подорож у світі тварин, знайомство з деякими тваринами, про яких ви до цього нічого не знали, про їхнє життя, розмноження та деякі незвичайні особливості їхньої поведінки -  все це чекає на вас у черговому виданні енциклопедії.

Клаттон-Брок Д. Собаки. - Львів: Арт-Медіа, 1997. - 63 с.

Оригінальна і захоплююча розповідь про життя родини собачих. Зазирни у світ собак, вовків, шакалів і лисиць. Перегорни сторінки історії їх виникнення, розвитку та одомашнення. І ти дізнаєшся як розвивались спеціальні породи домашніх собак, яка ієрархія існує у вовчій зграї, як собак навчали допомагати людям, як доглядати собак, кому з родини собачих загрожує вимирання і багато, багато іншого. Неповторні фотографії родини собачих покажуть як собака допомагав людині впродовж усієї історії людства.

Паркер С. 100 фактів про котів і кошенят. - К.: КМ-Букс, 2018. - 48 с.

Книжка містить 100 феноменальних фактів, чудові ілюстрації та завдання, які допоможуть дітям дізнатися все важливе про наших друзів-котів. Вони ознайомляться з типовими рисами диких і домашніх котів, навчаться піклуватися про своїх домашніх улюбленців. За допомогою яскравих малюнків, вікторин, детальних схем та позначок цікаві факти легко запам'ятовувати й тим самим розвивати свою ерудицію. Книги стануть справжнім відкриттям і чудовою нагодою зануритись у світ природи як для дітей, так і для дорослих.

Стрєлков Д. Енциклопедія тварин. - Харків: Пегас, 2009. - 65 с.

Ця книга - перша з тритомного видання, присвяченого прекрасному і незбагненному тваринному світу нашої планети. Допитливий чатач ознайомиться з комахами і рибами, плазунами і птахами, тваринами Євразії і Африки, Австралії й Океанії, з мешканцями Арктики й Антарктики.

Тварини. - Харків: Фоліо, 2005. - 317 с.

Наша енциклопедія є чудовим доповненням до шкільного курсу біології. До того ж вона стане у нагоді школярам не лише в навчальному процесі (наприклад, при написанні рефератів), а й допоможе значно по­глибити знання про тваринний світ. Книга також містить розділи, в яких­ розповідається про заповідники України та їхніх мешканців.


Немає коментарів:

Дописати коментар