середу, 1 червня 2022 р.

Ні - війні! Так - щасливому дитинству!

Міжнародний день захисту дітей щорічно в Україні та світі відзначають 1 червня. Він покликаний привернути увагу до захисту прав дитини.     

Рішення про відзначення цього свята саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році.

ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.

Основним міжнародним документом, в якому викладені права дитини, є Конвенція ООН про права дитини. В українському законодавстві правовими документами, які регулюють це питання, є Конституція, Сімейний кодекс, Закон "Про охорону дитинства" та Цивільний кодекс. Дитиною є особа віком до 18 років, малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років.

У загальному розумінні порушенням прав дітей є обмеження їх у правах та можливостях, які надаються їм державою від народження для нормального й всебічного розвитку та формування особистості. У ширшому значенні також відносять порушення прав, що захищені нормами Законів України “Про охорону дитинства”, “Про попередження насильства у сім’ї”, “Про освіту”, Конвенцією про права дитини.

Зокрема в Конвенції про права дитини передбачено, що кожна дитина має право на:

- особисте життя та захист від посягань на нього, 

- захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства,

- відпочинок і дозвілля,

- захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку,

- захист від незаконного зловживання наркотичними засобами та психотропними речовинами,

- захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень, -захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини,

- захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження чи покарання. 

В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави. 

Цього року День захисту дітей особливо болісний. Навала московитів принесла горе та знущання не тільки дорослим, а й дітям. Сумна статистика, яка подається щодня, жахлива. А такі варварські дії - не допустимі. 

Дітей продовжують вбивати та ранити, а жорстока реальність довкола залишає у маленьких хлопчиків та дівчаток глибокі травми на все життя. Війна перевернула життя мільйонів дітей нищівним чином, ознаменувавши зловісну віху, жахливі наслідки якої можуть відчувати щонайменше кілька наступних поколінь. 

Інформаційний канал "Країна_інфо" приводить невтішні цифри, які можна побачити у фотозвіті внизу допису. 

Так не повинно бути. Кожна дитина має повне право жити захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І це не лише свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.          











   

Немає коментарів:

Дописати коментар