середу, 2 лютого 2022 р.

Творець українського байкарства.

2 лютого минає 210 років від дня народження видатного письменника, перекладача, видавця, педагога, «творця українського байкарства» Євгена Павловича Гребінки (1812–1848). 

Євген Павлович Гребінка прожив коротке життя - всього 36 років. Майже за два десятиліття літературної діяльності він створив багато оригінальних і перекладних творів українською і російською мовами байок, романів, повістей, оповідань. Саме Євген Павлович доклав чимало зусиль для звільнення з кріпацтва та сприянню розвитку літературного таланту Тараса Григоровича Шевченка. За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 50 повістей, романів і оповідань. Впродовж 1830-х – початку 1840-х років Є. Гребінка, разом із Г. Квіткою-Основ’яненком, М. Костомаровим, А. Метлинським, М. Шашкевичем, був ключовою постаттю українського національного відродження.

Найвизначніше місце в художньому доробку Гребінки українською мовою посідають байки. Чимало його поезій були переспівами українських народних пісень. Історичному минулому України присвячені вірші «Курган», «Ніжин-озеро», «Украинский бард» і поема «Богдан» (1843), написані на основі народних переказів.

Багато  творів  митця покладено на музику.  На заході лунали пісні на слова Євгена Гребінки: «Очи чёрные», «Ні, мамо, не можна нелюба любить!», «Казак на чужбине» та інші.

Популярність автору як прозаїку принесла збірка «Розповіді пирятинця» (1837) та інші ранні твори, написані переважно в романтичному дусі за фольклорними мотивами - українськими народними легендами, казками, переказами.

Найвизначніше місце в художньому доробку Є.П. Гребінки посідають байки: “Зозуля та Снігир”, “Сонце да Хмари”, “Школяр Денис”, “Вовк і Огонь” та інші. Перу Євгена Гребінки належить кілька українських ліричних поезій, понад сорока повістей, романів і оповідань. Більш відомий роман “Чайковський” про події визвольної війни 1648-1654 років, де створене широке епічне полотно, на якому зобразив суворе життя козаків, їхню мужність і вірність у дружбі.

До 210-річчя від дня народження Євгена Павловича Гребінки бібліотека №13 підготувала виставку-портрет "Творець українського байкарства".


Гребінка Є. Чайковський. - К.: Дніпро, 1988. - 556 с.

До книги увійшли найкращі твори відомого українського письменника (1812-1848), написані російською мовою. Яскравими фарбами, героїчним духом козаччини, цікавими та небезпечними пригодами, які переживають герої, приваблює історичний роман "Чайковський".

Гребінка Є. Байки. Поезії. - К.: Дніпро, 1990. - 248 с.

Найвизначніше місце в художньому доробку автора посідають байки. Спираючись на досягнення світового байкарства, використовуючи народносатиричні традиції української байки, письменник створив ряд глибоко самобутніх, оригінальних творів цього жанру.

Шляхи сподівань. Українська література кінця XVIII - поч. XX ст. - К.: Грамота, 2003. - 512 с.

До книги увійшли твори українських поетів кінця XVIII - початку ХХ століть. Ці твори вивчаються за програмою Міністерства освіти і науки України для середньої загальноосвітньої школи.                                  Тема "Євген Гребінка" розкрита на 99 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар