четвер, 20 січня 2022 р.

Лесин Крим.

Крим - унікальна земля, храм природи, до якого вже кілька століть прибувають пілігрімами талановиті митці різних національностей. Крим - невід'ємна частина життя і творчості геніальної дочки українського народу Лесі Українки.

Українська письменниця та поетеса називала Крим «колискою своєї творчості». Вперше вона приїхала сюди у 1890 році на лікування. 

Лікар прописав їй від туберкульозу процедури у Сакській грязелікарні. Однак ефекту від них не було, і Леся з матір'ю переїхали до Євпаторії. Там поетеса написала перший вірш про Крим і красу моря - «Тиша морська».

Побувала Леся і у Бахчисараї, краса якого її полонила. Тут з-під її пера вийшли сонети «Бахчисарай», «Бахчисарайський палац» і «Бахчисарайська гробниця».

Ще один вірш Лесі Українки з'явився після зустрічі з юною кримською татаркою у національному костюмі. Емоції поетеси, яка дуже любила національний одяг, вилилися в теплі рядки поезії «Татарочка».

У Криму Леся Українка цікавилася мовою, фольклором та художньо-прикладним мистецтвом кримських татар. Вона зібрала колекцію орнаментів національної вишивки і знаходила її дуже схожою на українську. 

До Дня Криму бібліотека №13 підготувала онлайнчитання віршів Лесі Українки про Крим "Лесин Крим".



Немає коментарів:

Дописати коментар