вівторок, 18 січня 2022 р.

Візерункова крижинка.

Водохреща, Хрещення чи Йордан – народно-релігійне свято, котре православні та греко-католики святкують 19 січня. Воно є останнім святом з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов'язують хрещення Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані.

Напередодні свята українці традиційно зустрічають другий Святвечір. Впродовж 18 січня віряни тримають піст та нічого не їдять. Сідати за вечерю можна лише після появи першої зірки на небосхилі. До столу подають пісні страви – рибу, вареники з капустою, кутю, узвар тощо.

Вода на Хрещення вважається цілющою, вона символізує початок життя та очищення. Віруючі зберігають вдома саме йорданську воду, адже вірять, що вона є цілющою впродовж усього року. Її ставлять за образами та бережуть на випадок хвороби. Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана,  не псується впродовж року.

До свята Водохреща бібліотека №13 підготувала онлайнмайстер-клас "Візерункова крижинка". Сьогодні ми створювали 3 види сніжинок з паперу, якими можна прикрасити оселю, ялинку та вікна. 



Немає коментарів:

Дописати коментар