четвер, 9 грудня 2021 р.

Митрополит, особистість, видавець.

Атанасій Шептицький (Антоній Олександрович Шептицький, 1686 - 1746) - єпископ Руської Унійної Церкви, з 18 серпня 1729 року Митрополит Київський - предстоятель Української Греко-Католицької Церкви.

Походив із старовинного українського боярського роду. Батько - Олександр Шептицький, мечникбелзький, перемиський, стрийський войський. Матір - Варвара з Вишпольських.

Богословську освіту здобув у Львівській єзуїтській колегії. Прийняв чернецтво з ім'ям Атанасій у 1706 році. З 1710 р. -  ієромонах. У 1713 р. іменований архимандритом в Уневі, одночасно помічником єпископа Львівської, Галицької та Кам'янецької єпархії. У вересні 1715 р. митрополит Лев Кишка висвятив Атанасія Шептицького на Львівського єпископа.

Атанасій Шептицький дбав про освіту духовенства, утримував на власні кошти чотирьох кандидатів до священства у Папській колегії у Львові. Розпочав будівництво теперішього собору святого Юра у Львові. У 1717 р. заснував братство при цьому соборі. По смерті Лева Кишки Атанасій Шептицький став київським митрополитом (1729 р.). У 1732 р. відкрив друкарню в Уневі.

У 1742 році за присутності Атанасія Шептицького в Зарваниці, з дозволу Папи Римського, було короновано чудотворну ікону (образ) Розп'ятого Спасителя.

Атанасій Шептицький боронив селян, згідно з постановами Замойського собору (1720 р.), в якому брав жваву участь, видавав літургічні книги. Активно латинізував візантійський обряд та зовнішній вигляд церков та духовенства. За його перебування на посту предстоятеля духовенству було заборонено носити старий православний одяг, натомість вводився римо-католицький, саме під час його керування греко-католицьким священикам було дозволенно голити бороди та стригти волосся. Масово закривав, начебто за браком грошей, монастирі, які боролися проти латинізації.

10 грудня 1746 року підписав заповіт, наступного дня помер у Львові від «водної пухлини». Був похований у соборі святого Юра, однак його могила не збереглася.

До 275-річчя з дня смерті Атанасія Шептицького, предстоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Київського бібліотека №13 провела день інформування "Митрополит, особистість, видавець".



Немає коментарів:

Дописати коментар