пʼятницю, 17 грудня 2021 р.

Святий Миколай іде, новорічні свята за собою веде.

                   

19 грудня в Україні відзначають День Святого Миколая. Святий Миколай – один із найшанованіших святих церкви – чудотворець, заступник бідних, захисник дітей, а також покровитель мандрівників. Миколая Чудотворця вважають найближчим до Бога святим.

Отець Миколай відзначився чистотою життя, за яку мав від Бога дар чудотворення, а також милосердям і благодійністю.

Святий опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців та лучників.

Вважається, що Миколай приносить із собою Микольські морози, тому саме з 19 грудня зазвичай починається справжня зима. Якщо сніг випав ще до початку свята, вважається, що взимку буде холодно. Якщо було тепло, то зима, відповідно, теж буде теплою. Кажуть, що за кількістю снігу на 19 грудня можна передбачити, наскільки теплим буде 22 травня — на “літнього” Миколая.

Традиція святкувати День святого Миколая з’явилася в середньовічній Німеччині, де батьки дарували дітям новий одяг, ласощі, іграшки та шкільне приладдя. Аби малюки повірили в чудеса Божого Угодника, дорослі підкладали їм подарунки таємно, вночі. З Німеччини звичай шанувати Миколая розповсюдився на сусідні країни, зокрема на Польщу, звідки, скоріше за все, і перейшов на Правобережну Україну, яка тоді перебувала під Річчю Посполитою.

В Україні відзначати День святого Миколая почали ще в 1088 році, за часів правління Всеволода Ярославича. В результаті у нашого народу з'явився ряд традицій, пов'язаних з цим днем. Саме з 19 грудня починали працювати базари і ярмарки перед Новим Роком. Святий Миколай завжди прощав гріхи. Саме тому рідні люди зазвичай цього дня прощали своїх рідних. 

До Дня Святого Миколая бібліотека №13 підготувала святково-книжковий калейдоскоп "Святий Миколай іде, новорічні свята за собою веде".

Йде до нас колядочка - К.: Авіаз, 2015. - 40 с.

Хто з малечі не любить зимових свят? Веселощі, пісні, хороводи... А ще привітання зі святами колядками та щедрівками. Книжка має чудове художнє оформлення, яке до вподоби і малятам, і дорослим.   Тема "Святий Миколай" розкрита на 8 с.

Брати Капранови. Веселих свят. - К.: Зелений пес, 2014. - 80 с.

Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави і багато малюнків та іншої корисної інформації.                                                                                   Тема "Святий Миколай" розкрита на 76 с.

Ран Ю. Дід Мороз і всі, і всі, і всі... - Харків: Весна, 2011. - 64 с.

Прадід усіх дідів морозів - Святий Миколай. Він вважається покровителем та захисником дітей усього світу. Про нього складено багато легенд.                                                                                      Тема "Святий Миколай" розкрита на 6 с.

Пори року - К.: Авіаз, 2012. - 96 с.

До читаночки увійшли твори українського фольклору, письменників-класиків та сучасних авторів. Всі твори розподілено за порами року.   Тема "Святий Миколай" розкрита на 8 с.

Воропай О. Звичаї нашого народу - К.: Велес, 2005. - 528 с.

Це опис народно-календарних звичаїв, а також вірувань і уподобань українців. Автор, доктор слов’янської етнології, використав у нарисах як свої записи, зібрані впродовж багатьох років, так і наукову та художню літературу. Праця розподіляється на чотири частини: «Зима», «Весна», «Літо», «Осінь», в окремій праці розповідається про одяг українців. В книзі відчувається трепетна синівська любов до України, безмежний патріотизм, багатий духовний світ українського народу. Згадані неписані закони, якими керувались в житті наші предки.                                                                                                       Тема "Святий Миколай" розкрита на 20 с.

Галайба В. Храми Св. Миколая в Києві. - К.: Бібліотека українця, 2002. - 64 с.

З-поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користується особливою любов'ю нашого народу. Чудотворця знають і шанують Схід і Захід. Свята Церква прославляє Миколая Чудотворця як мудрого правителя, вгамівника спраглих, швидкого помічника усім, хто опинився в біді та скорботах. Він рятував потопаючих, визволяв полонених, відводив смертну кару від невинних, зціляв багатьох людей. І нині він приходить до тих, хто кличе його допомогти і заступити від біди. В книжці автор розповідає про храми та каплиці Святого Миколая в Києві.


Немає коментарів:

Дописати коментар