вівторок, 9 листопада 2021 р.

Українська мова – мудрості криниця.

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Для українського народу мова завжди була одним з найцінніших скарбів. 

За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 млн, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Румунії, Великій Британії, США та інших країнах, де мешкають українці. 

Мова – це наш культурний код, наша ідентичність, наш спадок, який ми отримали від пращурів і повинні не лише зберегти, а й збагатити для нащадків. 

До Дня української писемності та мови бібліотека №13 підготувала виставку-поезію "Українська мова – мудрості криниця".

Шевчук С. Українська мова на щодень, на щомить. - К.: Атіка, 2004. - 392 с.

Посібник системно охопив усі аспекти мовлення - від звукового оформлення слова до синтакси. Теоретичний матеріал подано у вигляді схем, особливу увагу зосереджено на складних випадках правопису найуживаніших у повсякденні слів і словосполучень. Довідковий орфографічний матеріал дозволить швидко перевірити правопис слів. Матеріал рубрик "Синонімічне багатство української мови", "Особливості слововживання" сприятиме підвищенню культури мовлення.

Береза Т. Скажи мені українською. - Львів: Апріорі, 2019. - 456 с.

Українсько-російський словник «Скажи мені українською» має на меті повернути розуміння величі й краси української мови, а також покращити загальний рівень володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні. Знаковим завданням словника є очищення рідної мови від усієї полови та бур’яну, що здавна захаращують її красу. А відтак применшують її самобутність та велич. Словник аж ніяк не є авторською спробою щось забрати в української мови. Це радше намір показати, що окрім загальновживаних слів та висловів є ще і правдива мова, яку на превеликий жаль забуваємо, залишаємо на сторінках словників, книжок, а чи за лаштунками театральних вистав та кінострічок. 

Клименко Н. Українська легко. - Харків: Клуб сімейного читання, 2019. - 288 с.

Створено спільно з інтернет-ресурсом "Мова – ДНК нації". За допомогою інфографіки показані правила та складні випадки вживання слів в українській мові. Українська без суржику, русизмів і кальок за допомогою інфографіки. Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською.

Читай і знай! Довідник-практикум із сучасної української літературної мови. - К.: Києво-Могилянська академія, 2018. - 415 с.

Навчально-методичний довідник-практикум підвищеного типу, що входить до єдиного комплексу посібників з курсу сучасної української літературної мови, скерованим на поглиблене вивчення основних його розділів випускниками загальноосвітніх шкіл і першокурсниками закладів вищої освіти. Виклад теоретичного програмового матеріалу вдало поєднано з практичними завданнями і вправами. Мета посібника — допомогти випускникам шкіл підготуватися до зовнішнього незалежного тестування. Він може прислужитися і для подальшого підвищення культури особистого мовлення, а також бути використаний на практичних заняттях з української мови.

Береза Т. Мова - не калька. - Львів: Апріорі, 2016. - 664 с.    

Сучасний словник гарної української мови «Мова - не калька» розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозик. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному (буденному) словниковому запасу сучасних українців. У словнику опрацьовано понад 20 000 найбільш проблемних слів та висловів украй потрібних для збагачення мовної культури кожного українця. Призначений для найширшого кола шанувальників української мови: викладачів, студентів, учнів і вчителів, урядовців, ділових людей, учених, письменників, перекладачів тощо, одне слово, для всіх, кому небайдужа доля рідної мови, культури й словесності.

Олійник О. Українська мова та література. - К.: Кондор, 2006. - 306 с. 

Навчальний посібник “Українська мова та література” для абітурієнтів та студентів вищих навчальних закладів створений з метою зорієнтувати учнів на ключові питання вступних іспитів з української мови та літератури до вищих навчальних закладів. Усі розділи пропонованого посібника мають єдине спрямування. Кожне питання розглядається через призму загальноосвітньої і практичної значимості у процесі формування тих чи інших мовних понять, вироблення відповідних умінь та навичок.


Немає коментарів:

Дописати коментар