четвер, 4 листопада 2021 р.

Виставка-пам'ять "Уклонімось низько до землі тим, хто в серці буде вічно жити..." до Дня звільнення Києва

Столиця нашої країни місто Київ - один з найбільших центрів слов’янської культури, має свою багатовікову історію, пронизану найрізноманітнішими, нерідко ключовими подіями. У роки Другої світової війни був окупований німецько-фашистськими військами (з осені 1941-го року). За цей час було знищено понад 100 000 мешканців міста та військовополонених. Після двох років окупації силами військ 1-го Українського фронту почалася визвольна операція.

Шостого листопада, у 1943 році, Київ був визволений від нацистських окупантів унаслідок Київської наступальної операції, яка тривала з 3-го до 13 листопада 1943 року і була складовою частиною Битви за Дніпро – однієї з наймасштабніших і найкровопролитніших воєнних операцій в усій світовій історії. У ній було задіяно до чотирьох мільйонів людей з обох сторін, а втрати становили понад два мільйони осіб. 

Як відомо, найзапекліші бої точилися за Букринський плацдарм, який, на противагу Лютізькому, не був успішним. Ніч з 5 на 6 листопада стала вирішальною в битві за Київ. По Брест-Литовському шосе (проспект Перемоги) у місто прорвалися перші танки. До четвертої ранку опір противника в місті було зламано.

Місто було зруйновано і майже порожнє. В центрі – самі обгорілі руїни (відступаючи, гітлерівці підпалювали все, що могли), серед яких де-не-де можна було побачити окремих виснажених, деморалізованих киян. Більше мешканців зустрічалося на Подолі, Шулявці, Деміївці. Всього в місті на цей час нараховувалося близько 100 тисяч мешканців, тобто лише десята частина довоєнного населення. Силами військовополонених нацисти намагалися в останні місяці своєї влади замести сліди масових убивств у Бабиному яру та в районах розташування концтаборів. Але приховати ці злочини було неможливо.

Гітлерівська окупація Києва тривала 778 днів – з 19 вересня 1941-го до 6 листопада 1943 року.

Достеменно про події тих днів ви можете дізнатися із нашої підбірки літератури до виставки-пам'яті "Уклонімось низько до землі тим, хто в серці буде вічно жити...", приуроченої Дню звільнення Києва.

Героїчний Київ: Документальні розповіді / Упор. В.І.Денисенко. - К.: Україна, 2003. - 335с.

Книга присвячена незламним оборонцям і звитяжним визволителям столиці України від фашистських загарбників. Герої спогадів – льотчики, танкісти, артилеристи, воїни-десантники, підпільники, партизани, командири і воєначальники. З рядків достовірних розповідей постає грандіозний масштаб битви на Дніпрі за славний Київ у 1941-1943 роках.

Київ. 1941-1945 — Малаков Д. В - К.: КИЙ, 2000. - 266 с.

Книга, в якій відомий історик Дмитро Малаков незаангажовано і без купюр висвітлює період окупації Києва нацистами під час Другої світової війни. На основі унікальних документальних фотофактів автор, який багато років займається реконструкцією київської трагедії 1941-1943 рр., дає повну картину подій майже сімдесятилітньої давнини.

Тема "Визволення Києва" розкрита на 230 с.

Шаповал Ю. І. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події / Юрій Іванович Шаповал. – К.: Парламентське вид-во, 2019. - 400 с.

"Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. 

Тема "Визволення Києва" розкрита на 335 с.

Слюсаренко В. Г. Оповідання з історії Києва. - К.: "Гранд-ліцей", 1999. - 128 с.

"Оповідання з історії Києва" - систематизований узагальнений курс з історії рідного краю. В підручнику розповідається про минуле та сьогодення міста Києва. Підручник виховує любов до рідного краю, повагу до минулого та сучасного.

Тема "Визволення Києва" розкрита на 80 с.

Ясєв, Г. Пам'ятки війни на карті Києва / - К.: Пошуково-видавниче агенство "Книга Пам'яті України", 2005. - 64 с.

Ілюстративно-меморіальне видання Пам'ятки війни на карті Києва вперше широко висвітлює стан меморіальної діяльності в столиці України та знайомить з пам'ятками Великої Вітчизняної війни, що увічнюють подвиг захисників міста, учасників руху опору окупаційному режимові, трудівників тилу та визволителів від німецько-фашистських загарбників.

Тема "Визволення Києва" розкрита на 9 с.



Немає коментарів:

Дописати коментар