вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Українське козацтво – наша гордість і слава.

                     

На 14 жовтня припадає одразу три величних свята ‒  День захисника України, День Козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України.

Історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя українського народу. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження України. Й нині сотні тисяч нащадків козаків розвивають кращі традиції своїх предків, котрі є для них взірцем доблесті, шляхетності, відданості Вітчизні. 

Саме тому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. 

В Україні найбільшим і найзначущим святом була Покрова для козаків. Вони вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.

До Дня захисника України, Дня українського козацтва, Дня створення УПА бібліотека №13 підготувала інформаційний огляд "Українське козацтво – наша гордість і слава".

Каляндрук Т. Дітям про козаків. - Львів: Апріорі, 2016. - 85 с.

Книга пропонує популярну розповідь про українських козаків, пластунів та характерників, їхнє бойове мистецтво та фізичну підготовку, віру й духовне життя. Базуючись на численних історичних працях, спогадах та розповідях, книга висвітлює традиції українського козацтва від минулих часів до сьогодні. Розповідь доповнюють численні ілюстрації козацького побуту та бойових звитяг.

Киркевич В. Церква Покрови Пресвятої Богородиці - К.: Техніка, 1999. - 144 с.

У книзі вперше висвітлюється зв'язок будівництва церков Покрови Пресвятої Богородиці з ключовими подіями в історії України. На прикладі однієї з них - Пархомівської церкви, в якій збереглися мозаїки М. К. Реріха, - утверджується, що, не дивлячись на заподіяні рани і втрати, творіння людської духовності вистоїть і завжди буде займати чільне місце в житті суспільства, слугуватиме благородним цілям його вдосконалення.

Коваленко С. Опис козацької України 1649-го року. - К.: Просвіта, 2004. - 152 с.

Запропонована книга є першою з серії видань «Книжкова полиця державного службовця», які стосуються історії нашого народу та нашої держави з часів козаччини.

Коваленко С. Україна під булавою Б.Хмельницького - К.: Стікс-Ко, 2007. - 376 с.

Книга є упорядкованим узагальненням відомостей про державу Війська Запорозького, що стосуються 1648-57 років. Усі відомості у книзі пов'язані з місцевостями, які належали цій державі, та з діячами, які цій державі служили. Книга містить 85 статей про діячів держави Війська Запорозького та 170 статей про поселення, що до цієї держави входили. Подані у книзі відомості супроводжуються 158 малюнками та 11 креслинами. Крім того у книзі подано 361 статтю про окремі події. Особливу увагу у книзі приділено постаті Гетьмана Богдана Хмельницького. 

Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. / Мірошнікова В. - Харків: Септіма, 2010. - 79 с.

Звідки походить назва "Україна"? Чим славні Карпати? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії "Моя Україна". Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим.

Чухліб Т. Гетьмани України - Русі - Донецьк: БАО, 2012. - 304 с.

Історія нашої держави надзвичайно багата на події та героїв. У цьому виданні змальовано тридцять три історичних портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави давньої України-Русі. Читач познайомиться зі сповненими пригод і випробувань біографіями козацьких ватажків, дізнається багато цікавих фактів з особистого життя гетьманів, довідається про їхню роль на військовій і політичній арені. Автор книги — відомий вітчизняний історик — спирається у своїй праці на оригінальні архівні документи, враховуючи останні досягнення вітчизняної та зарубіжної історичної науки. Адресовано широкому читацькому загалу.

Шевчук В. Козацька держава / В. Шевчук. – К.: Абрис, 1995. – 392 с.

Книга відомого сучасного українського письменника та історика розповідає про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави, створеної гетьманом Богданом Хмельницьким, яка проіснувала на нашій землі більше століття. Автор використовує великий літературний і документальний матеріал, досліджує процес становлення української самосвідомості.

Яворницький Д. Історія запорозьких козаків - К.: Наукова Думка, 1990. - 319 с.

Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471-1734 рр. На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюються життя та побут запорізького  козацтва, питання соціально-економічних  історій, суспільного устрою, описані територія й кордони, природні умови  Запорізької  Січі. 


Немає коментарів:

Дописати коментар