середу, 6 жовтня 2021 р.

Снага від віри в свої ідеї.

Іван Антонович Кочерга - видатний український драматург, заслужений діяч мистецтв України, нагороджений орденом святого Станіслава 3-го ступеня і двома орденами трудового Червоного Прапора.

Творчість його називали і називають не інакше, як надбанням української літератури. У п'єсах драматурга, прочитаних або побачених в театральних постановках, постає «новий» українець - національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою землю, за свою батьківщину, за все те, що і є сенсом його життя. Кожна праця автора – це втілення майстерності, яка наповнена глибоким філософським змістом.

Починаючи із 1930-го року, одна за одною виходять водевілі, поеми й гротески. Але лише в 1935 році Іван Кочерга отримує визнання. Його поема “Свіччине весілля”, яку він написав ще за 5 років до цього, викликала справжній захват у публіки й розпочала переможну й тріумфальну ходу по різноманітних театрах.

Однією із найвизначніших робіт є романтична драма “Ярослав Мудрий”, яка була написана по поверненню до Києва. У ній автор показав усю свою майстерність, зумівши гармонійно поєднати історію й сьогодення, і при цьому витримав напругу інтриги, зберіг гостроту сюжету до останньої крапки.

Тому в драмі Ярослав Мудрий – це уособлення усіх слов’ян, а український народ – творець української землі, який з гідністю проніс негаразди та біди крізь тисячоліття і переміг чергового агресора – нацистів.

І хоча визнання драматурга прийшло із запізненням, його роботи мали приголомшливий успіх. Наразі п’єси Кочерги є основними в репертуарі провідних українських театрів. На них залюбки приходять сотні тисяч глядачів. Його твори знайшли живий відгук у серцях українців.

До 140-річчя від дня народження Івана Кочерги, українського драматурга бібліотека №13 підготувала книжкову виставку-персоналію "Снага від віри в свої ідеї".

Кочерга І. Твори. - К.: Молодь, 1976. - 423 с.

До книги талановитого українського драматурга І.Кочерги увійшли найбільш відомі твори, які перекладено різними мовами світу: драматична поема «Свіччине весілля», історична драма «Ярослав Мудрий», а також п'єси «Алмазне жорно» та «Майстри часу». Драма «Ярослав Мудрий» зігріта високими патріотичними почуттями автора. Давній Київ немовби перегукувався з Києвом 1941-1943 років, що оборонявся і звільнився від нацистської неволі. Драматичний твір "Свіччине весілля" створений на основі історично достовірного факту про заборону світити світло в Києві наприкінці XV – на початку XVI ст. П'єса «Алмазне жорно» відображає трагічні події з національної історії, відомі під назвою Коліївщина. Фабула твору пов'язана із розшуком дорогоцінного алмаза, що має форму жорна і який, якщо буде знайдений нареченою гайдамаки Хмарного Стесею, врятує героїчному юнаку життя…

Українська драматургія XIX - XX ст. - К.: Наукова думка. - 2006. - 408 с. 

До книги увійшли твори корифеїв української драматургії: Михайла Старицького, Івана Карпенка-Карого та Івана Кочерги. Драму “Ярослав Мудрий“ Іван Кочерга написав на матеріалі історичного минулого, осмислення якого, за переконанням автора, покликане сприяти формуванню майбутнього України.                                                       Тема "Іван Кочерга" розкрита на 295 с.

Енциклопедія історії України. - К.: Наукова думка, 2008. - 568 с.

В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України, охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки.                                                                      Тема "Іван Кочерга" розкрита на 251 с.

Живиця: хрестоматія української літератури ХХ століття. - К.: Твім інтер, 1998. - 624 с.

До хрестоматії увійшли кращі твори українських письменників XX ст. Особливу увагу приділено маловідомим творам, які тривалий час були викреслені з літературного процесу.                                                     Тема "Іван Кочерга" розкрита на 36 с.

Жадько В. У пам'яті Києва. - К.: Фенікс, 2007. - 480 с.

Пропонований читачам історичний фотоілюстрований довідник - перше видання, в якому всебічно висвітлено історію становлення столичної Спілки письменників: від Нестора-Літописця до сьогодення, започатковано облік близько тисячі місць поховань та дані про майстрів пера, мовознавців і видавців. Письменник вказує дату й місце народження та смерті, стислий життєпис небіжчика, адресу, де проживав у Києві чи області, опис і точні координати місця поховання, фото прижиттєве та могили, інші найнеобхідніші відомості. Це й є своєрідний "Некрополь столичних письменників". У довіднику читачі знайдуть матеріали про друкарні, де виходили в світ книжки столичних майстрів пера, фундаторів редакційно-видавничої справи, розповіді про будинки, де мешкали і творили поети і прозаїки та де відпочивали, вулиці, парки і сквери, які носять ім'я письменників, вперше зібрані в одному виданні меморіальні дошки на честь літераторів.                                                                                         Тема "Іван Кочерга" розкрита на 279 с.

Історія української літератури - К.: Либідь, 1998. - 464 с.

У першій книзі в оглядових та портретних розділах висвітлюється літературний процес від початку XX ст. й до початку 40-х років, тобто майже всієї половини нашого віку. З особливою докладністю аналізуються українська література 20-х років, творчість раніше заборонених і замовчуваних письменників В.Підмогильного, М.Куліша, І.Кочерги та багатьох інших.                                                    Тема "Іван Кочерга" розкрита на 394 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар