середу, 22 вересня 2021 р.

Подвигу жити вічно.

                     

Свято партизанської слави встановлено в Україні «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їхньої пам'яті...». Це - державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. 
День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя. 6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з’єднань Радянської Армії на захід.
День партизанської слави в Україні - це свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом - гітлерівською навалою. Він з'явився в національному календарі і як день пам'яті, адже проходять роки і прямих свідків того часу стає менше. Але герої не вмирають. Вони завжди будуть жити в наших серцях.

До Дня партизанської слави України бібліліотека №13 підготувала виставку-вшанування "Подвигу жити вічно".               

Коваль М. Україна в Другій світовій і Великій Вітчизняній війнах (1939-1945рр.) - К.: "Альтернативи", 1999. - 336 с. 

Дванадцятий том 15-томного видання «Україна крізь віки» присвячений ратному та трудовому внескові українського народу в розгром третього рейху. Книга призначена для широкого кола читачів. 
Тема"Підпільно-партизанський "другий фронт" розкрита на 256 - 273 с.

Історія України. - Зайцев Ю. - Львів: Світ, 1998. - 488 с.

Серед видань, присвячених історії України, пропонований читачеві навчальний посібник вирізняється як одна з перших спроб глибокого осмислення історичного минулого України з позицій досягнень гуманітарних наук кінця XX ст. Піддаючи належне давній історії, автори все ж основну увагу зосереджують на висвітленні подій і явищ XX ст., зокрема його другої половини (виклад подій у книзі завершено президентськими виборами 1994 р.). Видання позбавлене як стереотипів застійних часів, так і новітніх "патріотичних міфів", послідовно і всебічно висвітлює історію української державності, героїчної і трагічної боротьби за її утвердження, історію формування українського народу, його перетворення у сучасну націю. 
Тема" Рух опору" - 307-312 с.

Брати Капранови. Мальована історія незалежності України. - К.: Гамазин, 2013. - 80 с.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не перери валася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями. 
Тема "Партизанська визвольна війна" - 74-75 с.

Україна в Другій світовій війні. - К.: Український інститут національної пам'яті, 2015. - 28 с.

Українці в Другій світовій війні. Складна картина світового протистояння на нашій землі та українці на всіх фронтах глобального конфлікту.
Тема "Партизанська визвольна війна" - 18 с.

Кормич Л. Історія України - К.: Алерта, 2004. - 407 с.

Автори цього підручника складали його з урахуванням сучасних досягнень в історичній науці як в Україні, так і в світі. Предмет історії – це суспільство в усій його повноті, взаємозв'язку, взаємообумовленості його компонентів – матеріального, економічного, соціального життя та людини – в природному, соціальному, історичному контексті. Глибоке й професійне вивчення історії стало нагальною потребою. Однією з найважливіших функцій вітчизняної історії є формування світогляду громадянина, патріота своєї батьківщини. В підручнику розглянуть основні періоди формування території, суспільства і держави України та політичні, економічні, соціальні і духовні проблеми її розвитку.
Тема "День партизанської слави" - 348 с.

Уривалкін О. Історія України - К.: КНТ, 2007. - 436 с.

Автор на базі новітніх джерел та досліджень, як вітчизняної, так і зарубіжної історичної науки, пропонує читачам посібник з історії України кінця XVII — початку XXI століття. У виданні проаналізовано події політико-соціального, економічного характеру, особливості духовного розвитку суспільства, взаємини України з сусідами, викладено динаміку боротьби за державність, успіхи та втрати на цьому шляху. Посібнику властиві неупередженість, об'єктивність поглядів, прагнення оптимально поєднати факти і тенденції. 
Тема "День партизанської слави" - 274 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар