середу, 9 червня 2021 р.

Іван Скоропадський - гетьман на сутінках Козацької держави.

                                       

Іван Скоропадський (1646 - 1722) — гетьман Лівобережної України у 1708-1722 рр.

Розпочав свою карʼєру з посади військового канцеляриста при гетьманському уряді, потім був чернігівським полковим писарем, генеральним бунчужним, генеральним осавулом, стародубським полковником. Брав участь у боротьбі проти турецьких і татарських військ під час московсько-турецької війни 1676 – 1681 років і Кримських походів у 1687 і 1689 роках.

Протягом років свого гетьманства Іван Скоропадський став найбільшим землевласником Гетьманщини. Він одним із перших гетьманів почав видавати універсали, за якими козаків офіційно зобовʼязували виконувати повинності на користь держави, а посполиті за подання скарги на можновладців каралися побиттям і арештом. Водночас протягом життя Іван Скоропадський опікувався православною церквою, був її щирим меценатом. Останнім, що зробив на посаді гетьмана Іван Скоропадський – заснував Малоросійську колегію для управління Україною в 1722 році, проти якого він так активно, але безрезультатно виступав.

До 375-річчя з дня народження Івана Скоропадського, гетьмана Лівобережної України бібліотека №13 підготувала історичний перегляд "Іван Скоропадський - гетьман на сутінках Козацької держави".                        

Шевчук В. Козацька держава. – К.: Абрис, 1995. – 392 с.

Книга відомого сучасного українського письменника та історика розповідає про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави, створеної гетьманом Богданом Хмельницьким, яка проіснувала на нашій землі більше століття. Автор використовує великий літературний і документальний матеріал, досліджує процес становлення української самосвідомості.                                                 Тема "Іван Скоропадський" розкрита на 213 с.

Реєнт О. П. Усі гетьмани України. - Харків: Фоліо, 2007. - 415 с.

Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах. У книжці надається правдивий і об'єктивний життєпис цих, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.                                                                          Тема "Іван Скоропадський" розкрита на 321 с.

Таїрова-Яковлева Т. Гетьмани України. Історії про славу, трагедії та мужність - К.: Кліо, 2019. - 424 с.

У книзі представлені одинадцять біографій гетьманів, які були військовими і політичними лідерами України XVII-XVIII ст. Ознайомлюючись з їх долею, читач зможе відкрити для себе маловідомі та забуті сторінки української історії. Слава і трагедія, мужність і віроломство, видатний талант і заступництво фортуни дивним чином сплелися в житті цих людей. Вони були дуже різними, і кожному з них довелося залишити свій слід в історії українського гетьманства. Згадуючи про них, ми краще розуміємо той складний, суперечливий, але героїчний час, оповитий ореолом романтики. Книга адресована науковцям, викладачам, студентам, а також усім, хто цікавиться історією України.                                                             Тема "Іван Скоропадський" розкрита на 373 с.

Журавльов Д. Хто є хто в українській історії. - Харків: "Клуб Сімейного Дозвілля", 2011. - 416 с.

В українській історії було багато цікавих постатей, що прославляли і ганьбили державу, захищали її ціною власного життя чи сотен безневинних і зраджували побратимів власним коштом будували храми та школи і грабували багатих та бідних. Ось вони - сотня "янголів" та "демонів", що творили історію.                                      Тема "Іван Скоропадський" розкрита на 237 с.

Чухліб Т. Гетьмани України - Русі. - Донецьк: ВКФ "БАО", 2012. - 304 с.

Історія нашої держави надзвичайно багата на події та героїв. У цьому виданні змальовано тридцять три історичних портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави давньої України-Русі. Читач познайомиться зі сповненими пригод і випробувань біографіями козацьких ватажків, дізнається багато цікавих фактів з особистого життя гетьманів, довідається про їхню роль на військовій і політичній арені. Автор книги - відомий вітчизняний історик — спирається у своїй праці на оригінальні архівні документи, враховуючи останні досягнення вітчизняної та зарубіжної історичної науки.                       Тема "Іван Скоропадський" розкрита на 268 с.

Енциклопедія історії України. - К.: "Наукова думка", 2012. - 944 с.

В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України, охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки.                                                                     Тема "Іван Скоропадський" розкрита на 614 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар