пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Паління - це не для нас!

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей. Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання (47%), захворювання органів дихання (19%), рак легень (16%), різні види раку (9%),  інші причини (9%). 

Кожна цигарка скорочує життя на кілька хвилин. В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення.

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю суспільства ця пагубна звичка, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої практики та пересторога для тих, хто ще не спробував палити. Основна мета цього дня – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну.

До Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням бібліотека №13 підготувала викладку-медичний бюлетень "Паління - це не для нас!".       


Міллер М. Легкий спосіб кинути палити. - М.: Сова, 2008. - 63 с.

Цей метод простий як все геніальне. І, що найприємніше, щоб ним скористатися, ніякої сили волі не потрібна. Він розрахований не на героїв, а на простих смертних, тобто на людей, втягнутих протягом довгих років в куріння і наділених звичайної, а не залізною волею. Найголовніше - дійсно дуже захотіти кинути палити, а крім того, потрібно зрозуміти кілька простих речей, про які і розказано в цій книзі.

Мойсак О. Основи медичних знань і охорони здоров'я. - К.: Арістей, 2004. - 592 с.

У посібнику висвітлені особливості розвитку організму людини та основні захворювання. Подано основи мікробіології, епідеміології, дезинфекційної справи та відомості про невідкладну допомогу при нещасних випадках та невідкладних станах.

Радбіль О. Паління. - М.: Медицина, 1988. - 160 с.

У роботі узагальнені і проаналізовані результати більш ніж 100 великомасштабних наукових досліджень, виконаних в СРСР, і інших країнах. Представлені дані про поширеність куріння і вплив різних компонентів тютюну і тютюнового диму на функціонування окремих органів і систем. Особливу увагу приділено аналізу соціально-економічного збитку, що наноситься тютюнопалінням, формам і способам боротьби з ним, а також основним методам лікування курців. Видання призначене не тільки для медичних працівників, а й для широкого кола читачів.

Царенко А. Валеологія. - К.: Генеза, 1998. - 136 с.

У книзі викладено теоретичні аспекти педагогічної валеології. Матеріали, наведені у посібнику, доповнюють і поглиблюють знання учнів. Ця книга стане у пригоді всім, хто прагне бути здоровим.

Фещенко Ю. Сучасні методи діагностики і лікування туберкульозу. - К.: Здоров'я, 2002. - 904 с.

В даному посібнику розглядають туберкульоз як глобальну і національну проблему сучасності. Автори висвітлюють історичні передумови та основні етапи боротьби з туберкульозом, аналізуючи епідеміологічну ситуацію з туберкульозу в світі та в Україні. Головне місце в книзі відведено питанням етіопатогенезу і клініки туберкульозу органів дихання, діагностики та лікування хворих на туберкульоз легень, його профілактики, висвітлені проблеми, шляхи поліпшення протитуберкульозних заходів. Для лікарів, фтизіатрів, терапевтів, педіатрів, сімейних лікарів, студентів.

Я познаю світ. - М.: Аст, 1995. - 480 с.

У книзі автор розповідає дітям про історію медицини, знаменитих лікарів, пристрої людського організму, хворобах і ліках. Книга може відповісти на безліч питань, які ставлять в безвихідь батьків. Видання рекомендується як посібник для учнів молодших і середніх класів шкіл, гімназій та ліцеїв.



Немає коментарів:

Дописати коментар