вівторок, 18 травня 2021 р.

Журлива пісня Криму.


18 травня відзначається День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, яка сталася 18-20 травня 1944 року. Переселенню піддалися і старі, і жінки, і діти, цілі родини, більше чверті мільйона люду.

Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — з Криму, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року, один із злочинів радянського тоталітарного режиму. Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар, згідно з Національним рухом кримських татар — 423 100 (89,2 % жінки, діти та похилі люди). 

За перші три роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками, від 20 до 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина - діти до 16 років.

Протягом 1950-х і 1960-х років татари боролися за своє право повернутися на історичну батьківщину, в тому числі за допомогою демонстрацій в узбецьких містах.

Поступово кримським татарам вдалося домогтися розширення своїх прав, однак неформальна, але від цього не менш сувора заборона на їхнє повернення до Криму, діяла аж до 1989 року.

За чотири наступних роки на півострів повернулася половина всіх кримських татар, що жили тоді в СРСР - 250 тисяч людей.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Бібліотека №13 підготувала відеовиставку-реквієм "Журлива пісня Криму" до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.                  

Шаповал Ю. І. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події. – К.: Парламентське вид-во, 2019. - 400 с.

Книга "Мить історії: 366 мініатюр про людей і події" відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений ­мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі.                      Тема "Депортація кримських татар" розкрита на 154 с.

Крим: дорога тисячоліть. - Сімферополь: Таврія, 2001. - 304 с.

Це стисла розповідь про кримську давнину, що ґрунтується на дослідженнях вчених-археологів та краєзнавців, створена на основі популярного видання, підготованого авторським колективом під керівництвом знавця рідного краю О. І. Домбровського.

Сергійчук В. Український Крим. - К.: Українська Видавнича Спілка, 2001. - 304 с.

У книзі із залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України. Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського організму вже з кінця XVIII ст. Детально аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 і передання півострова УРСР в 1954 році.

Третяк А. Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні. - К.: Авіаз, 2016. - 240 с.

Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місця. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі. Видання призначене для дітей молодшого та середнього шкільного віку.                                                                                                          Тема "Автономна Республіка Крим" розкрита на 10 с.

Брати Капранови. Мальована історія незалежності України. - К.: Гамазин, 2013. - 80 с.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не перери валася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.                                                              Тема "Депортація кримських татар" розкрита на 74 с.

Чумак В. Україна і Крим: спільність історичної долі – К.: Фотовідеосервіс, 1993. - 80 с.

На базі архівних на опублікованих матеріалів уперше в українській історіографії розглядається спільність історичної долі України і Криму, яка стала унікальним феноменом у розвитку зв'язків між Європою та Середнім Сходом. Особливий інтерес становлять питання: Тавріка і Київська Русь, взаємовідносини Кримського ханства і Запорозької Січі, Крим та Україна в складі Російської імперії, трагедія кримсько-татарського народу. Значна увага приділяється проектам розвитку стосунків між Україною і Кримом, державами Чорноморського басейну в новітні часи. Книга розрахована на широке коло читачів.


Немає коментарів:

Дописати коментар