вівторок, 27 квітня 2021 р.

Ю.Буйських "Колись русалки по землі ходили... Жіночі образи української міфології".

Здавна й дотепер українці вірили в русалок, відьом та потерчат, вважали, що «нечистий» дух передчасно померлих змушує їх «ходити» після смерті й шкодити живим, а лісами сновигають звабники-перелесники.

Доля та Смерть в уявленнях людей були цілком реальними істотами, які мали жіночу подобу, так само як Пропасниця та Чума, Неділя і П’ятниця… Розмаїття надприродних створінь, чиє походження, вигляд і функції тісно пов’язані із повсякденням людей, становить складну систему міфологічних уявлень населення України.

Ця книжка — поєднання наукової інтерпретації міфологічних вірувань і уявлень українців та «живих» усних текстів, записаних авторкою Юлією Буйських від носіїв традиції в різних регіонах України. Традиційні жіночі постаті української міфології проаналізовані разом із такими явищами культури, як народна релігійність і народна медицина.

Книжка Ю. Буйських "Колись русалки по землі ходили... Жіночі образи української міфології" орієнтована на широку читацьку аудиторію та буде цікавою кожному, хто прагне поглибити свої знання з української культури.



Немає коментарів:

Дописати коментар