середу, 3 березня 2021 р.

Масляна: традиції та звичаї

                       

Масляна – стародавнє слов'янське свято, яке триває 7 днів, символізує проводи зими і очікування весни. Масляна - веселе народне гуляння, під час якого випікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою. Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею.

До свята Масляної бібліотека №13 підготувала книжкову-ілюстраційну композицію "Масляна: традиції та звичаї". 

Брати Капранови. Веселих свят! - К.: Зелений пес, 2014. - 80 с.

Свято - це не тільки і не стільки застілля, скільки вміння створити святковий настрій та провести незабутній день разом із родиною та друзями. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави і багато малюнків та іншої корисної інформації.                                                                                  Тема "Свято Масляної" розкрита на 100 с.

Українці: Свята. Традиції. Звичаї / уклад. І. Коверець. – Донецьк: Альфа-Прес, 2004.

У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов’язаних з ними атрибутики, символіки – з давніх часів до наших днів, розкрито багатство, образність, співучість української мови. Книга розрахована на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно-побутова культура.                                                           Тема "Свято Масляної" розкрита на 134 с.

Воропай О. Звичаї нашого народу - К.: Велес, 2005. - 528 с.

Це опис народно-календарних звичаїв, а також вірувань і уподобань українців. Автор, доктор слов’янської етнології, використав у нарисах як свої записи, зібрані впродовж багатьох років, так і наукову та художню літературу. Праця розподіляється на чотири частини: «Зима», «Весна», «Літо», «Осінь», в окремій праці розповідається про одяг українців. У книзі відчувається трепетна синівська любов до України, безмежний патріотизм, багатий духовний світ українського народу.                                                                                                       Тема "Свято Масляної" розкрита на 125 с.

Мацко І. Секрети українського щастя, або Хюґе по-українськи. - К.: Саміт - книга, 2019. - 208 с.

Українці - нація щасливих людей! А враховуючи історичні моменти та соціальні труднощі, геноциди та гноблення - українці справді унікальні у своєму баченні щастя, його розумінні. Одвічно українці вміли радіти життю. Але щастя лише на 10% тільки залежить від обставин і на 90% від нас. Ми самі обираємо цінності, на що витрачаємо час, які думки впускаємо у себе і як ставимося до тих ситуацій, що відбуваються у нашому житті. Насправді все просто. Варто лише захотіти змінити свої погляди на життя, щоб стати щасливим. Ця книга — погляд на наш унікальний рецепт щастя по-українськи, на наше вміння бути щасливими. Вона для того, щоб зрозуміти, що таке щастя, знайти його для себе у маленьких дрібничках, які наповнюють наше життя.                                          Тема "Свято Масляної" розкрита на 108 с.

Артюх Л. Українська кухня і народні традиції. - К.: Балтія - Друк, 2016. - 224 с.

Справжній український червоний борщ, пампушки з часником, галушки зі сметаною, вареники з капустою цінуються і мають своїх прихильників по всьому світу. Українська кухня завжди відрізнялася своєю ситністю і різноманітністю. Оскільки українці здавна були працьовитим народом, то й харчуватися вони повинні були повноцінно і калорійно. Для кожної пори року характерні свої страви. Так само, як і до кожного великого календарного свята господиня готувала особливу ритуальну їжу: кутю та узвар - на Різдво, паску і крашанки - до Великодня, вареники та млинці - на Масляну. Книга відкриє перед вами кулінарні секрети справжньої української «господині».              Тема "Свято Масляної" розкрита на 61 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар