вівторок, 2 лютого 2021 р.

Найколоритніша постать української літератури

                                         

Валер'ян Петрович Підмогильний (1901 - 1937) — український письменник і перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського «розстріляного відродження».

Своїм духовним наставником у відчутті слова Підмогильний вважав Михайла Коцюбинського, достойно продовжуючи розбудову української словесності.

Його роман «Місто» одна із знакових книг століття. Розповідь про долю юнака в тенетах великого полісу, по суті живого хижого організму, що висмоктує совість людини. Дослідники відносять роман до такої мистецької течії як екзистенціалізм, тому твір можна порівнювати з найкращими зразками літератури подібного змісту.

Тема "людина і революція" – одна з головних у творчості письменника, аналізує проблеми сенсу людського буття, особистої відповідальності та обов'язку, конфлікт між розумом і серцем, тілом і душею, раціональним та ірраціональним, добрим і лихим началами в людині тощо. Підмогильний проявив себе не тільки як письменник, а і як філософ, котрий надзвичайно близько підійшов до ідей екзистенціалізму, які розроблялися в європейській філософії і літературі.

До 120-річчя від дня народження Валер'яна Підмогильного бібліотека №13 підготувала книжково-ілюстраційну виставку "Найколоритніша постать української літератури".

Тарнавський М. Між розумом та ірраціональністю. Проза Валер'яна Подмогильного. - К.: Пульсари, 2004. - 232 с.

Книга відомого літературознавця-україніста з Канади — переклад англомовного дослідження творчості Валер'яна Підмогильного. Автор простежує вплив на письменника українських попередників і французьких реалістів XIX—XX ст. Адресована не лише фахівцям і студентам гуманітарних навчальних закладів, а й тим, хто залюблений у мистецтво слова.

Підмогильний В. Місто. Невеличка драма. – К.: Знання, 2016. – 439 с.

До книги увійшли два найвідоміших романи В. Підмогильного "Місто" і "Невеличка драма". Ці твори спонукають читача до роздумів над природою людини, сенсом життя, суперечностями між розумом і почуттям, почуттям і обов’язком.

"Місто" і "Невеличка драма" - кращі зразки вітчизняного урбаністичного та інтелектуального роману, що увійшли до скарбниці української прози.

Підмогильний В. Третя революція. - К.: Український письменник, 2012. - 619 с.

До майбутньої Нобелівської премії Валер’янові Підмогильному не дали дожити — розстріляли у розповні літ. Він міг здолати європейський літературний олімп: інтелектуал, знавець мов, європеєць за культурою знань і мислення. 

Підмогильний В. Повість без назви. - К.: Академія, 2016. - 320 с.

Проза Валер’яна Підмогильного природно вписується в контекст високого європейського літературного модернізму. Останній його твір «Повість без назви» визнано найблискучішим у тогочасній українській літературі. Це — досконала за художньою формою, а за пафосом близька до сковородинівства самодискусія, в якій протистоять актуальні для того часу і людського майбутнього ідеї та принципи. 

Самі про себе. Автобіографії українських митців 1920-х років. - К.: Кліо, 2015. - 640 с.

Цей документальний збірник підготовлено на основі архівних матеріалів, раритетних видань. Усього репрезентовано 105 українських митців, чиї автобіографії пощастило розшукати і вони виявилися цікавими. Більшість із них публікуються уперше, і майже всі датовані 1920-ми роками. Книжка покликана стати надійним помічником для науковців, викладачів, студентів, зацікавлених читачів у пізнанні й дослідженні складної, неоднозначної доби «Розстріляного відродження», образ якої вона доповнить та увиразнить багатьма невідомими персоналіями, фактами, деталями, автентичним колоритом. Тема "Валер’ян Підмогильний" розкрита на 313 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар