середу, 6 січня 2021 р.

Золота поетеса України

                                       

Ганна Танасівна Чубач (6 січня 1941 — 19 лютого 2019) — українська поетеса, Заслужений діяч мистецтв Україн, членкиня Національної спілки письменників України.

Вірші поетеси перекладено англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.

Ганна Чубач багато років працювала в газеті «Літературна Україна», у журналі «Дніпро». Не один рік вона вела цікаві авторські радіопередачі на Українському радіо.

За роки своєї плідної творчої праці поетеса видала близько 80 книжок для дорослих і дітей та створила понад 500 пісень. Її творчість занесена до світової скарбниці «Література ХХI століття», у 2016 році вона отримала відзнаку «Золотий письменник України».

У творчому доробку Ганни Чубач вірші, присвячені дітям: веселі, дотепні, повчальні, жартівливі. Її дитячі вірші дарують добрий настрій, вчать мислити й любити рідне слово.

Поетеса – лауреат всеукраїнських літературних премій імені Павла Усенка, Марусі Чурай, С. Гулака-Артемовського та міжнародної премії "Дружба".

До 80-річчя від дня народження Ганни Чубач бібліотека №13 підготувала літературну викладку "Золота поетеса України".                   


Чубач Г. Листя в криниці. - К.: Молодь, 1984. - 136 с.

У нову збірку відомої української поетеси, лауреата літературної премії ім. П. Усенка ввійшли вірші, більшіть із яких присвячена темі глибинного зв'язку людини з рідною землею. М'яка, задушевна манера письма особливо підкреслює теплоту і щирість нових ліричних творів. 

Чубач Г. Відкрию таємницю. - К.: Молодь, 1989. - 112 с.

Довірливість інтонації, пряме, відверте звертання до читачів зі словом про доброту, любов, людяність - ці риси творчості відомої української поетеси притаманні й новій її збірці.

Чубач Г. Озвучена печаль. - К.: Пульсари, 2003. - 212 с.

Книжка нових поезій лауреата багатьох літературних премій, заслуженого діяча мистецтв України - Г. Чубач.

Чубач Г. Поетеса Божою милістю. - К.: Бібліотека українця, 2001. - 192 с.

Лауреат трьох літературних премій: ім. П. Усенка, ім. М. Чурай та Міжнародної премії "Дружба", автор тридцяти книжок пропонує своїм читачам на ряду з лірикою й поезії громадянського звучання. Книга поезій "Прозріння" визнана кращим поетичним рукописом 2000 року в рамках конкурсу "Земле моя, Україно!", умовами якого, крім художньої досконалості, була й відповідність творів публіцистичному спрямуванню і громадянській значимості.

Книга про матір: українські поети XIX - XXI ст. - К.: Криниця, 2003. - 319 с.

У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об’єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить – за збереження і відродження української нації.

Дорогоцінна своїм духовним наповненням, "Книга про Матір", безсумнівно, була прихильно зустрінута багатонаціональною громадськістю України, викликала велике зацікавлення в широких читацьких колах. Вона слугує консолідації нашого суспільства довколо святого поняття Мати на засадах добротворення, любові і демократично-гуманістичних основах Буття людини.

Прищеплювати високі почуття любові до Вітчизни, до рідної землі, до матері як наставниці душі і хранительки Життя – саме цій меті служить "Книга про Матір". Вірш Г. Чубач "Біль" розташований на 278 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар