середу, 20 січня 2021 р.

Земле моя кримська, земле українська


20 січня щорічно віздначається День Автономної Республіки Крим. Ця дата пам'ятна тим, що в 1991 році саме 20 січня жителі Криму волевиявленням під час референдуму заявили про бажання відновити Кримську автономію. Нова адміністративна одиниця увійшла до складу України. Столицею Автономної Республіки Крим є місто Сімферополь. 

Автономна Республіка Крим є і залишається територією Незалежної України, що визнано в усьому цивілізовану світі.

До Дня Автономної Республіки Крим бібліотека №13 підготувала виставку-панораму "Земле моя кримська, земле українська".


Сергійчук В. Український Крим. - К.: Українська Видавнича Спілка. - 304 с.

У книзі із залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України. Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського організму вже з кінця XVIII ст.
Детально аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 і передання півострова УРСР в 1954 році.

Родічкіна О. Старовинні маєтки України. - К.: Мистецтво, 2015. - 384 с.

У виданні повно і всебічно розглядається історія розвитку старовинних маєтків і садиб, садів і парків від середньовіччя до початку XX століття на території України. Багатий образотворчий матеріал, свідчення мемуаристів, архівні дослідження, поетичні рядки дають можливість відчути зв'язок епох, оцінити працю видатних творців палацово-паркових ансамблів, ознайомитися як з широковідомими маєтками та парками України, так і з тими, що не збереглися до нашого часу. Розраховано на істориків, архітекторів, мистецтвознавців та широке коло читачів. Тема "Алупкинський палац" розкрита на 194 с.

Вечерський В. Замки та фортеці України. - К.: Балтія-Друк, 2015. - 152 с.

А скільки, власне, замків та фортець збереглося в Україні до нашого часу? Прийнято вважати, що їхня кількість обмежується лише відомими твердинями у Кам'янці-Подільському, Білгороді-Дністровському, Судаку, Луцьку, Хотині, Меджибожі, Острозі, Мукачевому, Ужгороді. Проте насправді збереглося більш ніж 300 оборонних об'єктів, розміщених по всіх без винятку куточках нашої країни: на Волині та Поділлі, на Слобожанщині, Сіверщині та Подніпров'ї, на Буковині й 3акарпатті - від великих міст до маловідомих сіл. Тема "Генуезька фортеця" розкрита на 136 с.

Третяк А. Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні. - К.: Авіаз, 2016. - 240 с.

Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місця. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі. Видання призначене для дітей молодшого та середнього шкільного віку. Тема "Автономна Республіка Крим" розкрита на 10 с.

Крим: дорога тисячоліть. - Сімферополь: Таврія, 2001. - 304 с.

Це стисла розповідь про кримську давнину, що ґрунтується на дослідженнях вчених-археологів та краєзнавців, створена на основі популярного видання, підготованого авторським колективом під керівництвом знавця рідного краю О. І. Домбровського.

Мірошнікова В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Харків: Септіма, 2010. - 80 с.

Звідки походить назва «Україна»? Чим славні Карпати? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії «Моя Україна».
Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим. Книга стане у пригоді школярам, а також всім, хто бажає поширити свої знання про Україну. Тема "Кримські гори" розкрита на 16 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар