суботу, 16 січня 2021 р.

День пам’яті «кіборгів» Донецького аеропорту

                             

В Україні сьогодні, 16 січня, відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Вони захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону Донецького аеропорту.

«Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК). Багатьох із них відзначили державними нагородами, деяких із них – посмертно.

З 18 по 21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу Донецького аеропорту загинуло 58 захисників ­– «кіборгів».

21 січня 2015 року прийняли рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За офіційними даними, захищаючи аеропорт, загинули понад 200 українських військових.

Після зруйнування старого і нового терміналів аеропорту (оборона яких тривала 242 дні) українська армія та добровольці утримують оборону інших будівель летовища, а також контролюють навколишні села.

Вічна пам’ять всім, хто віддав своє життя за Україну!

До Дня пам’яті «кіборгів» Донецького аеропорту бібліотека №13 підготувала відеочитання книги Сергія Лойка "Аеропорт".

В основу книги покладено героїчні події оборони Донецького аеропорту військовослужбовцями ЗС України та добровольцями у вересні 2014 — лютому 2015. "Аеропорт" - роман, що завоював феноменальну популярність в Україні та за її межами і став більше ніж бестселером.



Немає коментарів:

Дописати коментар