суботу, 17 жовтня 2020 р.

Джон Фаулз

Натрапивши на забутий запис гри на гітарі у галереї телефону, зацікавилася історією написання пісні. І ось висновок. Музика і література йдуть поруч.

«Hotel California» — пісня гурту Eagles з однойменного альбому 1976 року. Пісню також було випущено у вигляді синглу на початку 1977 року. Через три місяці після випуску сингл було сертифіковано золотим за продаж більш ніж 1 млн. платівок.

Ця пісня потрапила до списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone.

Кавер-версії цієї пісні виконують гурт «Воплі Відоплясова» («ВВ»), В. Павлік.

Якщо в пісні "Hotel California" і є якийсь прихований зміст, то це радше побічний ефект, ніж усвідомлене бажання творців. Сама атмосфера в ній - чоловік, що потрапляє в загадкову сільську місцину і не розуміє, що саме навколо нього відбувається - відтворює роман "Маг" 1965 року.

Цей ранній твір англійського письменника Джона Фаулза прихильники контркультури шанували за те, що в ньому змальовано таємничий світ (у цьому випадку - на грецькому острові), з ненадійною реальністю. Сам Фаулз визнав, що це не найкраща його книжка. "За всіма канонами її аж ніяк не можна було назвати гарно написаною, - пригадував він. - Я втрапив практично в усі пастки, що підстерігають письменника-початківця".

Джон Фаулз – один з найяскравіших представників англійської інтелектуальної прози, відомий читачеві романами «Колекціонер», «Маг», «Жінка французького лейтенанта», «Вежа з чорного дерева», «Деніел Мартін», «Мантиса», «Примха».

У бібліотеці 13 знаного англійського письменника і людини оригінального мислення є книга «Арістос» – єдина в його доробку суто філософська праця, в якій викладено погляди та роздуми західного інтелектуала щодо вічних філософських питань: про сутність людини та її життя, про щастя та смерть, свободу і відповідальність. 

Та один із найнезвичайних романів, які будь-коли побачили світ "Колекціонер", в якому нічим не примітний банківський клерк має єдину пристрасть - метелики. Впіймати, посадити під скло, зберегти їхню красу, щоб милуватися в будь-який момент... Але якось він знаходить екземпляр, набагато цікавіший за метеликів...

Пропонуємо своє виконання відомої мелодії на 12-струнній гітарі, можливо комусь нагадаємо про молоді роки...








Немає коментарів:

Дописати коментар