четвер, 17 вересня 2020 р.

"Корифей українського театру"

#бібліотеки_соломянки #бібліотека_13

#бібліопідвальчик_на_відрадному

#бібліотека_onlinе #ПРОЧИТАННЯ

#книги_фонду

#відеовиставка

 17 вересня з нагоди 175-річчя з дня народження згадуємо українського письменника, драматурга, актора, ерудита, одного з корифеїв українського побутового театру Іва́на Карпе́нка-Ка́рого (справжнє прізвище — Тобілевич). Псевдонім Карпенко-Карий поєднує в собі ім'я батька та улюбленого літературного персонажа Гната Карого — героя п'єси Т. Шевченка «Назар Стодоля».

Іван Франко писав про Івана Карпенка-Карого:

"Чим він був для України, для розвою її громадського та духовного життя, се відчуває кожний, хто чи то бачив на сцені, чи хоч би лише читав його твори; се розуміє кожний, хто знає, що він був одним із батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література".

Найкращі драми і комедії Карпенка-Карого — «Безталанна», «Сава Чалий», «Мартин Боруля», «Сто тисяч» і «Хазяїн» — не втратили своєї цінності й сьогодні, були і залишаються гордістю національної театральної культури. Драматична майстерність Карпенка-Карого дозволяла йому з великим успіхом виступати в усіх класичних жанрах. Та найвищого рівня він досяг у комедії, що була справжньою творчою стихією митця. Найкращі драми і комедії Карпенка-Карого — «Безталанна», «Сава Чалий», «Мартин Боруля», «Сто тисяч» і «Хазяїн» — не втратили своєї цінності й сьогодні, були і залишаються гордістю національної театральної культури.

Пропонуємо вашій увазі книжково-ілюстраційну відео виставку "Корифей українського театру ". 

Історія української літератури 19 ст. (70-90- ті роки) : У 2 кн.: Підручник / За ред. О. Д. Гнідан. - К. :Вища шк., 2002.- Кн. 1.- 575 с. 

Висвітлено складну, тривожну, часом трагічну для України епоху 70— 90-х років XIX ст. Показано, як письменники закладали фундамент національної культури, віддаючи на олтар українського відродження свої сили, талант, а подеколи і життя. Матеріал подано відповідно до наукової періодизації літературного процесу І. Франка і С. Єфремова.

Для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Може бути корисним усім, хто не байдужий до культурно-освітніх надбань і літературних цінностей України.

У розділі "Драматургія 70-90-х років (Тенденції розвитку) на стор. 537-574 викладений матеріал про Івана Тобілевич (І. Карпе́нка-Ка́рого). 

Майстер драми: Драматичні твори І. Карпенка-Карого: Навч. посіб. / Упоряд. Чічановського А. А. - К.: Грамота, 2004. - 496с.

До книги  введено соціально-побутові та соціально-психологічні драми, сатиричні комедії видатного українського драматурга І. К. Карпенка-Карого: "Бурлака", "Наймичка", "Мартин Боруля", "Розумний та дурень", "Сто тисяч", "Хазяїн", "Житейське море", "Слава Чалий", "Чумака", "Безталанна". Ці твори вивчаються за програмою Міністерством освіти і науки України для середньої загальноосвітньої школи з українською і російською мовами навчання.  Майстер драми: Драматичні твори І. Карпенка-Карого [Текст] : Навч. посіб. / Упоряд. А. А. Чічановський; Передм. Л. С. Дем'янівської. – К. : Грамота, 2004. – 496 с. – (Шкільна бібліотека Українська література).

Карпенко-Карий І. Твори в 3-х т. - К. :Дніпро, 1985 - 

Т. 2. Драматичні твори / Упоряд КиричкаП. М. 

Карпенко-Карий І. К.

Хазяїн: драматичні твори. - Харків : Фоліо, 2012. - 317с.

Сюжет комедії автор будує на основі життєвих конфліктів, породжених законами життя. Багатий землевласник прагне досягти максимальних прибутків шляхом експлуатації робітників, розорення бідняцьких господарств. Заради наживи він іде навіть на шахрайство. Мільйонер Пузир домовляється з Маюфесом про участь у шахрайстві і дає вказівки своїм управителям посилити експлуатацію строкових робітників, позбавити їх землі. Ці плани Пузиря становлять зав'язку комедії. Під час здійснення хижацьких планів виникають  різні ускладнення, конфлікти. Стався бунт робітників і селян, розкрито шахрайство, Пузир тяжко захворів. Загострення цих конфліктів становить кульмінацію комедії. Фінал п'єси водночас гротескний і трагічний — «пузир» лопнув — Терентій Пузир помирає від розриву нирки.

Комікс за мотивами п' є и Івана Карпе́нка-Ка́рого "Хазяїн" - К.: Грані-Т, 2008.- 64с.

Відтепер твори класиків української літератури набули нового і несподіваного вигляду: серія laquo;Класні коміксиraquo; доводить, що шкільна програма може і повинна бути цікавою. Комікс за мотивами п'єси Івана Карпенко-Карого «Хазяїн» справді класний, адже його можна з задоволенням читати всім класом. Веселі ілюстрації та влучні репліки здатні зацікавити і спонукати до прочитання твору в повному обсязі. Тож не зволікай! Саме час перегорнути сторінки коміксу і відкрити для себе класичну українську літературу в новому форматі. 

Українська драматургія 19-20 ст. - 

К.: Наукова думка ДП НВП НАН. - 2006 . - 408с.

До книги увійшли твори корифеїв української драматургії: Михайла Старицького, Івана Карпенка-Карого та Івана Кочерги. Ідею п’єс “Талан” та “Оборона Буші” Михайла Старицького і “Сава Чалий” Івана Карпенка-Карого в цілому можна визничити як нелегке і часом болісне шукання правди. Драму “Ярослав Мудрий“ Іван Кочерга написав на матеріалі історичного минулого, осмислення якого, за переконанням автора, покликане сприяти формуванню майбутнього України. Як висловлюється Ярослав Мудрий: Береться мудрість не із заповітів, А із шукань і помилок гірких.

Немає коментарів:

Дописати коментар