суботу, 15 серпня 2020 р.

Клуб пісні "Надія" - "Ластівка"

#бібліотеки_соломянки
#бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному
#бібліотека_онлайн
#клуб_пісні
#краєзнавство

Найрідніша, мила серцю сторона - Україна! Найспівучіша мова у світі! Найкраща з дитинства мамина пісня! Прониклива до глибини душі! Про ластівку...

Ластівка

Слова:
Михайло Ткач

Музика:
Олександр Білаш

До вікна мойого
Теплий промінь ластиться,
Синьооке небо в шибку загляда, –
Прилетіла ластівка
Голубою ласкою
До моєї хати, до свого гнізда.

Ластівка щебече
Під моєю стріхою,
Від зорі до ночі човником снує.
Весняною втіхою
І любов’ю тихою
Облітає серце молоде моє.

Дівчинонько горда,
Глянь, як промінь ластиться,
Вже останню кригу понесла вода, –
Прилетіла ластівка
Голубою ласкою
До моєї хати, до свого гнізда.

Не лишай так скоро
Мого двору, ластівко,
Ти, холодний вітре, не тривож села, –
Дай упитись ласкою,
Дай нажитись казкою,
Та не дай зазнати літа без тепла.

Ластівка зде-
більшого уособлює матір, це «чиста» пташка, наділена жіночою символікою. Про турботливу неньку кажуть: «Як ластівка з ластовенятами».

Вважається, що ластівка приносить весну, щастя, 
кохання-парування, приплід худоби.

У щедрівках ластівка віщує 
господарю добробут і всілякі статки.

Переважно в леті зображають ластівку, яка у фольклорі є 
символом приходу весни та провісницею добра.

У рушникових орнаментах 
ластівки мають надприродні й водночас земні риси. Вони зображені в реальному плані (на тину, у леті) і водночас ніби в іншому, райському вимірі: у довільному синьому чи зеленому оперенні 
серед дивних трояндових орнаментів. Образ ластівки несе узагальнені риси птахи весни, світла, добра, щастя, кохання.
Рясна й суцільна, пишна заквітчаність довкілля уособлює земний весняний рай або міфічний Ирій, де перебувають ці птахи, та є маркером їх позитивної символіки.

Ластівок легко впізнати по яскравому, блискучому, темно-сизому оперенню з синюватим відтінком і характерній формі хвоста з глибоким розрізом та довгим хвостовим пір’ям з боків. Зовні ластівки різних видів дуже схожі між собою.

Вони проводять більшу частину життя в повітрі, не часто спускаючись на землю. Їхнє тіло природа ідеально пристосувала до цього. На льоту ластівки не лише ловлять комах і їдять, а й п’ють, підлітаючи до водойми, спарюються ба навіть сплять. Це дуже симпатичні й товариські птахи, які літають, харчуються і гніздяться зазвичай зграйками, голосно щебечучи. Вони дуже миролюбні і не вміють битися, хоча й можуть виселити непроханого гостя зі свого гнізда.

А ще відомо, що вони однолюби і складають свою пару зазвичай надовго. Збудувавши гніздечко і відклавши туди яєчка, самка висиджує їх упродовж двох тижнів. А самець у цей час годує її, а згодом і малих ластів’ят.

З року в рік птахи повертаються до одного й того ж місця. Але, навіть, якщо старе гніздо збереглося, часто поруч із ним будують нове і поселяються вже там. Багато хто навесні, особливо у сільській місцевості, певно, бачив ластівок, котрі носять у дзьобиках багнюку з калюж, тоненькі гілочки, з яких і мостять свої кубельця. Грудочки землі вони перекладають соломинками чи волосинками — виходить дуже міцна, відкрита зверху споруда, її й примощують до вертикальної поверхні.

В Україні, як, утім, і в більшості європейських країн, поширені три види ластівок — сільська, міська та берегова. А взагалі у світі їх орієнтовно 80 видів.

Міські та сільські ластівки охоче живуть поряд з людьми. Вони прикріплюють свої гнізда найчастіше до виступів дерев’яних стін, над вікнами, на горищах, під дахами будинків, де мешкають люди. А ще вони часто оселяються у повітках і хлівах, де тримають свійських тварин. Берегові ж ластівки зазвичай гніздяться в норах, які самі ж видовбують у високих берегах річок, схилах ярів, старих кар’єрів, найчастіше зверху круч, щоб гнізда не затопила вода.

Орнітологи зазначають, що чисельність ластівок зменшується через низку чинників. Головні з них — розростання міст, збільшення кількості промислових підприємств, асфальтування сільських вулиць, бетонування доріг, посилення руху автомобільного транспорту, осушення боліт, нові способи вирощування та утримання худоби, застосування отрутохімікатів проти комах (позбавляє ластівок поживи і спричиняє отруєння птахів), знищення гнізд.

Погодні прикмети, пов’язані з ластівками, мають наукове обґрунтування. Ми знаємо: якщо ластівки літають низько над землею, то буде дощ. Насправді перед дощем вологість повітря підвищується. Це робить важчим оперення птахів, тому вони й спускаються нижче до землі.

Оберігаймо цю пташку, як і багатьох інших, адже вона летить до нашого вікна із голубою ласкою!









Немає коментарів:

Дописати коментар