понеділок, 17 серпня 2020 р.

День Прапора України

#бібліотеки_соломянки 
#бібліотека_13 
#бібліопідвальчик_на_відрадному
#бібліотека_onlinе
#день_державного_прапора

День Держа́вного Пра́пора Украї́ни — державне свято України, присвячене одному з її офіційних державних символів — Прапору України.

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького вироблялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносився хрест, зорі, зброя, постаті святих. Так, упродовж історичного розвитку жовто-блакитний прапор був символом боротьби за національні й соціальні права українського народу і за часів незалежності став Державним Прапором України. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.

Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

До Дня Прапора бібліотека 13 підготувала виставку-панораму "Прапорові барви України".

Чехович С.Б. Конституція України: (з офіційними тлумаченнями Конституційного Суду України). – К.: Ліра-К, 2005. – 96 с.
Пропоноване видання укладене з урахуванням багаторічної практики Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення окремих положень Конституції України.

Конституція незалежної України [Текст] : у 3 кн. / уклад. С. П. Головатий, Л. П. Юзьков ; ред. С. П. Головатий ; Українська правнича фундація. - К. : Право, 1995 .
Українська Правнича Фундація видає матеріали, що відбивають перебіг та зміст новітнього конституційного процесу в Україні, розпочатого проголошенням державного суверенітету України в 1990 році, і який завершується прийняттям нової Конституції України як незалежної демократичної держави.

Бібік Н. М. Зростаймо громадянами. Розповідь про Конституцію України: Навч. посібник. - К.: Веселка, 2000. - 87 с.: іл.
Навчальний посібник створено для курсу, що входить до навчального плану початкової школи. У ньому розглядаються загальні питання (що таке держава, демократія, громадянський обов’язок і права людини, нація і національні меншини, закон і державні символи тощо) і конкретні статті Конституції України, передбачені для вивчення молодшими школярами.

Мірошнікова В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Харків: Септіма, 2010.- 80 с.: іл.
Звідки походить назва «Україна»? Чим славні Карпати? Які державні символи України? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії «Моя Україна».
Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим.
Книга стане у пригоді школярам, а також всім, хто бажає поширити свої знання про Україну.

Україна [текст]: для дітей серед. шк. віку / авт.-упоряд. В.М.Скляренко. - Харків: Фоліо, 2008. - 319 с. - (Дитяча енциклопедія)
Енциклопедія “УКРАЇНА” містить досить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя України, докладно і цікаво розповідає про історію, символіку, звичаї, традиції українського народу, розвиток науки, економіки, освіти, культури, літератури і мистецтва нашої країни.
"Національна символіка України" - 99-104 с.

«УКРАЇНА-ЄВРОПЕЙСЬКА КРАЇНА.UKRAINE IS EUROPEAN COUNTRY». 
/авт. - уклад.: С. Чайковский, - К. : Балтія-Друк, 2015.- 124с.: іл. 
Нове науково-популярне видання, створене спільно з Національним музеєм історії України, репрезентує нашу державу як частину європейського простору. Спираючись на унікальні музейні збірки та архівні документи, автори – наукові співробітники Музею – визначають історичні корені української держави, що сягають у глибину століть, і розглядають минуле України, як і сьогодення, у загальноєвропейському контексті. З проголошенням України як суверенної демократичної держави і з огляду на події останнього часу свідомість українських громадян вимагає правдивого, науково обґрунтованого й ідеологічно неупередженого відображення історичних подій і визначення місця українського народу у всесвітній, зокрема, у європейській цивілізації. Саме на це й спрямоване нове ілюстроване видання.

За кілька днів по всій Україні здіймуться тисячі прапорів вільної незалежної країни, яка нині будує своє майбутнє і прагне від постімперії до спільноти демократичних європейських держав... символіка якої за "дивовижним збігом" також є синьо-жовтою.

 






Немає коментарів:

Дописати коментар