вівторок, 30 червня 2020 р.

Віктор Гюго "Собор Паризької Богоматері"

Пропонуємо вашій увазі класику зарубіжної літератури
 Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері" 
з фонду бібліотеки №13.


   Блискучий історичний роман - класика французької і світової літератури. Автор майстерно зображує середньовічний Париж з його сірими, плутаними вуличками, з його жорстоким норовом. Твір наповнений емоціями, стражданнями й вірою, таємницями й символами. Ця книга про кохання трьох чоловіків до однієї жінки. Та кохання це різне: в когось чисте, в когось божевільне, в когось недовговічне. І, безперечно, головним персонажем роману є Собор Паризької Богоматері. Всі події пов’язані з цією непохитною спорудою, це жива істота, що вершить і долі головних героїв.
   Основу роману-легенди «Собор Паризької Богоматері» складає незмінний для всього творчого шляху зрілого Гюго погляд на історичний процес як на велике протиборство споконвічних джерел — добра та зла, милосердя та жорстокості, почуття та розсуду. Головні діючі особи роману вигадані автором: циганка Есмеральда, архідиякон Клод Фролло, дзвонар собору горбун Квазимодо. Але є в романі «персонаж», який об’єднує навколо себе всі діючі особи та збирає докупи практично усі основні сюжетні лінії. Ім’я цього персонажу винесено у назву твору Гюго. Ім’я це — Собор Паризької Богоматері.


   Віктор-Марі Гюго — французький письменник, драматург, поет, публіцист, громадський діяч. Член Французької академії (1841).
 Творчість Гюго дуже різноманітна: романи, лірична поезія, драми у віршах і прозі, політичні промови в Палаті перів, численні листи.
 Віктор Гюго зробив значний внесок в оновлення поезії і театру як лідер течії романтизму у французькій літературі. Він також дав змогу багатьом поколінням розвинути думку, що ідеологічна позиція письменника в політичному житті завдяки численним зобов'язанням прирікає його на вигнання.
 Його творча діяльність почалася рано, вже у 20 років він випустив збірку «Оди й різні вірші». Але світову славу здобули інші твори В. Гюго, зокрема «Знедолені» та «Собор Паризької Богоматері». 
 30 червня в світі відзначають День Віктора Гюго, саме у цей день в 1862 році був опублікований останній розділ епічного роману «Знедолені».



Немає коментарів:

Дописати коментар