четвер, 2 квітня 2020 р.

Мандри казковими шляхами


    2 квітня 2020 року відзначається 215 років з дня народження Ганса Крістіана Андерсена – автора відомих у всьому світі казок. Ганс Крістіан Андерсен — данський письменник, казкар, автор відомих у всьому світі казок «Непохитний олов'яний солдатик», «Гидке каченя», «Снігова королева», «Дюймовочка» та інших. Казки Андерсена перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо.
    Писати казки Андерсен почав ще в дитинстві. Ще в школі він написав казку «Сальна свічка». Це було його перший твір, який було знайдено лише в 2012 році датським істориком. Розквіт творчості Ганса Крістіана Андерсена припав на другу половину 1830-1840-х років, тоді було написано більшість казок, які пізніше принесли йому світову славу.

    Ганс Крістіан Андерсен — відомий своїми неймовірно цікавими, повчальними, добрими і веселими, а, іноді, сумними казками. Діти всього світу зачитувалися ними. При цьому вони вчилися любити, товаришувати, довіряти і, найголовніше, вірити в диво та беззаперечну перемогу добра.


    Перу Андерсена належать поеми, п'єси, нариси, романи, книги подорожніх нотаток, проте в літературі він залишився перш за все, як автор казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835—1872. Загалом, дослідники життя та творчості Андерсена, зокрема Ганс Крістіан Андерсен Центр, зуміли віднайти чималий пласт творінь данського письменника: 212 казок, 28 саг, 6 романів, 6 «іншої прози», 51 п'єсу, 25 подорожніх книжок, 4 біографії, 6 автобіографічних публікацій, 42 статті, листи та інші речі, 7 сатирично-гумористичних оповідок, 8 поем, 1024 вірша и 37 брошур.


    У казках Андерсена добро і любов перемагають, але інколи його твори залишають легкий смуток і роздуми. Після читання хочеться помовчати, побути сам на сам зі своїми почуттями, а потім знову повернутися до книжки. Письменник спеціально нікого не повчає, нічого не проголошує, він просто веде нас по своїй казковій країні й спонукає думати й співпереживати. Казки Андерсена пройняті соціальним оптимізмом і щирою вірою в краще майбутнє людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар