середу, 4 березня 2020 р.

Будівничий залізних мостів


    Євген Оскарович Патон — український радянський вчений у галузі зварювальних процесів і мостобудування. Академік АН УРСР (1929). Герой Соціалістичної Праці (1943). Заслужений діяч науки УРСР (1940). Фундатор і перший керівник Інституту електрозварювання АН України. Член КПРС. 


    Автор понад 350 праць. Займався проєктуванням і будівництвом мостів. Створив методи розрахунку раціональних конструктивних схем металевих проймових споруд мостів, дослідив умови їхньої роботи, розробив способи відбудови зруйнованих мостів. Автор чотиритомної праці «Залізні мости». Зокрема за проєктами Є.О. Патона в Києві в 1910 році був побудований Парковий міст через Петрівську алею, а в 1925 році на опорах зруйнованого Миколаївського ланцюгового моста через Дніпро був споруджений міст імені Євгенії Бош.
    Євген Патон все своє життя присвятив будівництву мостів. Видатний вчений, який мав блискучий інженерний талант, створив унікальну українську школу мостобудування. Народившись у Франції, здобувши освіту в Німеччині та Російській імперії, Євген Патон майже все життя до самої смерті у 83 роки творив в Україні і надзвичайно її любив.


    Найбільш відоме творіння Євгена Оскаровича носить його ім'я — це знаменитий міст Патона в Києві. Створений ним Інститут електрозварювання вніс серйозний вклад в розвиток безлічі галузей української промисловості, а ціла плеяда учнів Євгена Патона з успіхом продовжила його справу як в Україні, так і в інших країнах.


    Всього за проектами академіка Патона було споруджено понад 50 клепаних і 100 зварних металевих мостів, більшість з яких служить людям і до наших днів.

  В Інституті електрозварювання ім. Є.О.Патона Національної академії наук України є постійно діюча виставка виробів електрозварювання, на якій виставляє свої роботи з титану митець Дмитро Кушнирук. Про його художні вироби зняла відеоролик наш бібліотекар Н.Колесникова. 
 (https://www.youtube.com/watch?v=vbprYPc4OXQ)


Бібліотечні джерела:
Абліцов В. Київ. Енциклопедія - К.: Фенікс, 2016.
Енциклопедія історії України - К., 2011.
Скляренко В. 100 відомих людей України - Харків: Фоліо, 2005.
Тагліна О. Є. та Б. Патони - Харьків: Фоліо, 2011.

Немає коментарів:

Дописати коментар