четвер, 30 січня 2020 р.

Практик «Вільної України»


    Петро Гаврилович Дяченко (30 січня 1895, с. Березова Лука, Гадяцький повіт, Полтавська губернія — 23 квітня 1965, м. Філадельфія, США) — український військовий діяч, командир Чорних Запорожців, 2-ї дивізії УНА, протипанцерної бригади «Вільна Україна», полковник Армії УНР, генерал-хорунжий. Усе життя він присвятив боротьбі проти більшовицького режиму, який поневолив Україну. Полк Чорних запорожців («чорношличники») під керівництвом Петра Дяченка відзначився в боях під Сидоровом та за Вознесенськ. Михайло Омелянович-Павленко називав полк Чорних запорожців найкращим полком української армії. 

   
     25 років служив у різних арміях, із них тринадцять — на фронтах різних воєн. Служив у царському війську Тимчасового уряду, Збройних Силах Української Держави Павла Скоропадського, в Армії УНР, у Війську Польському, в «Поліській Січі» отамана Бульби-Боровця, вермахті та Українській національній армії. Бойовий шлях Петра Дяченка закінчився у травні 1945 року. Щоб не потрапити до рук тих, проти кого боровся, захищаючи Українську Народну Республіку, він змушений був здатися американцям і згодом переїхати до США, де й проживав останні роки.
    23 квітня 1965-го Петро Дяченко пішов із життя. Поховали українського генерала на українському православному цвинтарі Святого Андрія в Саут-Баунд-Бруку, штат Нью-Джерсі, США. В Україні ж у його батьківській садибі в рідному селі Березова Лука відкрито музей визвольної боротьби українців 1917-1921 років.


    Дружина Петра Дяченка Олена дбайливо впорядкувала мемуарну спадщину свого чоловіка. У журналі «Вісті комбатанта» (ч. 3 за 1967 р.) вона опублікувала список праць, що зберігалися в родині. З цієї публікації можна довідатися, що Петро Дяченко написав такі праці: «Організація протипанцерної бригади» (зі схемами), «Кінний полк Чорних Запорожців», "Протипанцерна бригада «Вільна Україна», «Нотатки до Історії Полку Чорних Запорожців», «Кінна сотня», «Кінна сотня, Кінний дивізіон імени полковника Петра Болбочана», «Кінний полк», «Формування та перший бій Української Протипанцерної бригади», «Дяченко Петро, полковник Української Армії», «Зимовий похід» та інші статті.

Бібліотечні джерела:
Енциклопедія сучасної України - К., 2008.

Немає коментарів:

Дописати коментар