суботу, 23 лютого 2019 р.

Життя в абстрактному мистецтві


   Казимир Северинович Малевич — художник-авангардист, визначний діяч українського авангарду, засновник супрематизму, педагог, теоретик мистецтва. 
   Став одним із засновників абстрактого мистецтва. 1915 року започаткував новий модерністський напрям у мистецтві — супрематизм. 7 грудня 1915 року вперше виставив картину «Чорний квадрат на білому тлі», яка перетворилася на ікону абстрактного мистецтва. Згодом з'являється картина «Біле і чорне». Малевич видавав журнал «Supremus» (1916).


   Супрематизм - термін, вигаданий самим художником, означає "найвищий, граничний, початковий", по суті - це відмова від зображення оболонок предметів на користь найпростіших форм - основи світобудови.
   Створені ним кольорові об'єкти - це фігури ідеально чистого сприйняття, не обтяженого зображенням реальних предметів і колірних комбінацій. Це і є те безпредметне, початкове, апріорі існуюче мистецтво. Коли розумієш це, то починаєш бачити гармонію цих форм і фарб.


   Зображення реальності в живописі Малевич вважав "поза художніми елементами", від яких нове мистецтво повинно відмовитися. Потрібно звільнитися від усього зайвого і стати чистим. Малевич вважав, що справжня мета мистецтва - "відкриття нескінченного простору". Не випадково, його чорний квадрат зображений на білому тлі. Білий - це ВСЕСВІТ, нескінченність, світло, рух, гармонія вічного життя. Чорний - уособлення спокою, смерть, стійкість.
   Найвідомішою роботою в біографії і творчості Малевича є твір «Чорний квадрат». Цю роботу доповнюють полотна «Чорне коло», «Кельтський хрест». Серед інших відомих картин художника – «Червоний квадрат», «Скаче червона кіннота».


Бібліотечні джерела:
Безклубенко С. Мистецтво - К.: Казка, 2010р.
Губарева М. 100 великих шедеврів мистецтва - М., 2006р.
Енциклопедія історії України - К.: Наукова думка, 2009р.
Енциклопедія мистецтва - К., 2015р.
Журнал ART №6-9/2013р.
Скляренко В. 100 відомих художників - Харьків: Фоліо, 2006р.

Немає коментарів:

Дописати коментар