вівторок, 15 серпня 2017 р.

Співець народних дум

    Осип Маковей — видатний український письменник-реаліст, активний громадсько-політичний діяч кінця ХІХ — ХХ ст. На літературній ниві він виступив майже одночасно з Л. Українкою, О. Кобилянською, В. Стефаником, Н. Кобринською та іншими письменниками. До цієї когорти видатних митців слова І. Франко відносив О. Маковея як «талановитого новеліста і поета».


   Автор написав «Марш січових стрільців», історичну повість «Ярошенко», оповідання «Границя», вірш «Брати», а весь його творчий доробок — це вірші, оповідання, повісті, фейлетони, драматичні та публіцистичні твори, рецензії.

  Письменник самовіддано прислужився розвитку української літератури, піднесенню національної свідомості народу. Вдячні нащадки пам’ятають про його сподвижницьку працю, радіють, що мрії письменника переходять у реальність. Україна стала незалежною державою, а над вільним Наддністрянським краєм линуть пісні на слова Осипа Маковея.  Поетична спадщина О. Маковея, як і вся його творчість є цікавим, оригінальним і значним явищем в українській літературі. Його поетичні твори різноманітні за темами, мотивами, образами.

Слава та ім’я Осипа Маковея не меркне з роками.

Бібліотечні джерела:
Історія української літератури - К.: Либідь, 2005р.
Культура і життя №20/2017р.
Маковей О. Твори - К.: Дніпро, 1990р.
Маковей О. Ярошенко - Львів: Каменяр, 1989р.
Український сатирикон - К.: Веселка, 2000р.

Немає коментарів:

Дописати коментар