вівторок, 10 березня 2015 р.

"Останній гетьман Гетьманщини"

      Кирило Григорович Розумовський - український військовий,  політичний і державний діяч. Останній гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній Україні. Представник козацького роду Розумовських. 



  Своє гетьманування Кирило Розумовський розпочав з того, що відмінив різні обтяжливі збори з населення Лівобережної України. Він ліквідував митниці між Україною та Росією, що полегшило життя купців, але зменшило доходи до скарбниці Українського гетьманату. 


  Однією з найголовніших справ Розумовського на гетьманській посаді стало реформування судового устрою України. В універсалі від 17 листопада 1760 року Кирило Розумовський впровадив виборність членів Генерального суду. Генеральний суд став установою та почав наглядати за місцевими судами. Полкові суди перетворювалися на гродські, а в кожному полку запроваджувалися ще й підкоморські та земські суди.

  За наказом і сприянням Кирила Розумовського в Україні було збудовано чимало православних церков, зокрема, у Козельці зведено величний храм Різдва Богородиці за проектом італійського архітектора Б. Растреллі. У Києві й до цього часу височіє Маріїнський палац, збудований Растреллі для проживання там графів Розумовських. У Петербурзі на набережній річки Мойки і зараз знаходиться палац Розумовських. Величні палаци родини Розумовських були збудовані в австрійському Відні та українському Батурині. Кирило Розумовський довгий час відбудовував спалений росіянами у 1708 році Батурин.


  Кирило Розумовський, хоча й здійснював ряд реформ у політичній, судовій, економічній та освітній сферах Українського гетьманату та намагався запровадити спадкове гетьманство, все ж таки був надзвичайно залежним від рішень у Петербурзі. Це засвідчив і указ Катерини II про скасування гетьманського уряду в 1764 році, що, однак, не означало зникнення з карти світу козацької України. 


Використана література:
uk.wikipedia.org;
Історія України в особох: IX-XVIII ст. К.: Видавництво "Україна", 1993.

Немає коментарів:

Дописати коментар