вівторок, 25 липня 2023 р.

Витоки, ознаки, символи та атрибути Української Державності.


28 липня - День Української Державності. Це свято - уособлення спадкоємності українського державотворення, захист національних інтересів України, збереження історичної справедливості та нівелювання фейкових наративів з боку російської федерації як держави-агресора щодо історичних аспектів українського державотворення.

Свято встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України.  

Цього року Україна вдруге святкуватиме День Української Державності. Торік президент Володимир Зеленський своїм указом запровадив нове державне свято, яке святкуватиметься в День хрещення Київської Русі. Свято припадає на цей день, посилаючись на багатовікову історію українського державотворення. Яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за правління князя Київського Володимира Великого.

Ухвалений закон про святкування спрямований на сприяння утвердженню принципу спадкоємності українського державотворення, захисту національних інтересів України. Головне - це збереження історичної справедливості та протидія фальшивим інтерпретаціям, які сьогодні поширюються державою-агресором щодо історичних аспектів української державності.

Урочисте відзначення Дня Української Державності має на меті привернути увагу суспільства до цінних національних традицій, які лягли в основу формування державності, і відзначити всі важливі етапи цього процесу.

Метою відзначення Дня Української Державності є закріплення зв'язку між сучасними українцями та їхніми предками, які протягом багатьох поколінь будували державу для українського народу. Це свято призначено для виховання у всіх громадян України розуміння того, що наш народ має багатовіковий досвід у державотворенні, власну культуру, самобутність та український характер.

Святкування Дня Української Державності - це протидія спробі агресора привласнити українську історію державотворення.

До Дня Української Державності бібліотека №13 підготувала книжкову виставку "Витоки, ознаки, символи та атрибути Української Державності".                                         


Забарний Г. Основи держави і права. - К.: Паливода А.В., 2001. - 240 с.

Стисло дана характеристика окремих галузей публічного та приватного права, законів та нормативних актів, описуються основи держави і права. Крім того, подано запитання, тести, кросворди, чайнворди, головоломки для самоперевірки знань. Автори пропонують матеріали посібника вступникам до вищих закладів освіти, вчителям, учням загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів та всім, хто цікавиться основами юриспруденції. 

Захарченко П. Історія держави і права України. - К.: Атіка, 2004. - 368 с.

Підручник розкриває основні етапи формування суспільно-політичного устрою, судової та правової системи України від її витоків до сьогодення. Містить тести з окремих тем, задачі та інший матеріал для практичних занять. Для студентів різноманітних форм навчання вищих навчальних закладів, гімназій ліцеїв, коледжів, у яких вивчають історико-правові дисципліни.

Конституція України: чинне законодавство зі змінами та доповнене. – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2018. - 76 с. 

Кормич Л. Історія України. - К.: Алерта, 2004. - 407 с.

Автори цього підручника складали його з урахуванням сучасних досягнень в історичній науці як в Україні, так і в світі. Предмет історії – це суспільство в усій його повноті, взаємозв'язку, взаємообумовленості його компонентів – матеріального, економічного, соціального життя та людини – в природному, соціальному, історичному контексті. Глибоке й професійне вивчення історії стало нагальною потребою. Однією з найважливіших функцій вітчизняної історії є формування світогляду громадянина, патріота своєї батьківщини. В підручнику розглянуть основні періоди формування території, суспільства і держави України та політичні, економічні, соціальні і духовні проблеми її розвитку.  

Мірошниченко М. Державність і право України. - К.: Атіка, 2006. - 544 с.

У монографії висвітлюються закономірності та особливості перших кроків становлення державності і права, характерні особливості інституціалізації влади та організаційно-правові засади формування й утвердження інституту держави в Україні. З’ясовуються історикоправові підстави розбудови власної національної держави та національної правової системи.

Мірошнікова В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Харків: Септіма, 2010. - 80 с.

Звідки походить назва «Україна»? Чим славні Карпати? Які державні символи України? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії «Моя Україна». Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим. Книга стане у пригоді школярам, а також всім, хто бажає поширити свої знання про Україну.   

Народження країни. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 350 с. 

Мета книжок цієї серії - розказати про українське минуле, опираючись на факти, а не на вигадки чи ідеологічне замовлення. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.

Україна. - Харків: Фоліо, 2008. - 319 с.

Енциклопедія “УКРАЇНА” містить досить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя України, докладно і цікаво розповідає про історію, символіку, звичаї, традиції українського народу, розвиток науки, економіки, освіти, культури, літератури і мистецтва нашої країни.  

Немає коментарів:

Дописати коментар